Meeleavaldajad blokeerisid liikluse peamistel teedel ja tänavatel, kutsudes samal ajal koalitsiooni loobuma plaanidest vaadata läbi Waitangi leping, riigi asutamisdokument, mis allkirjastati valitsuse ja maoori juhtide vahel.

Uus valitsus teatas hiljuti, et lõpetab maoori keele kasutamise valitsusorganisatsioonides ning loobub suitsetamisvastasest seadusandlusest ja maoori tervishoiuametist. Samaaegselt mõjutavad maoorisid tervisehädad, sealhulgas kopsuvähk.

Proteste korraldas maoori erakond Te Pāti Māori, kes suurendas oktoobris toimunud valimistel oma parlamendikohti kahelt kuuele.

„Me ei nõustu sellega, et oleme teisejärgulised kodanikud ja oleme selle valitsuse poolt taandatud tahaplaanile,“ ütles Te Pāti Māori kaasliider Debbie Ngarewa-Packer The Guardianile pärast protesti Wellingtonis.

Ta lisas, et põlisrahvas on „äärmiselt mures“ selle valitsuse ja nende poliitika pärast. Ta nimetas Waitangi lepingut maooridele kasu toonud poliitikate aluseks.

Kohaliku meedia teatel kogunesid Uus-Meremaa suurimas linnas Aucklandis pendelrände tipptunni ajal meeleavaldajad peamiste kiirteede sissesõidupunktide juurde, lehvitades maoori lippe. Paljud meeleavaldajad istusid seejärel autodesse ja moodustasid rongkäigu kesklinna. Meeleavaldajad ilmusid ka kümnetesse väiksematesse keskustesse.

New Plymouthi linnas meeleavaldusi korraldanud Melody Te Patu Wilkie ütles, et kõik, mis nad on palunud pööratakse tagasi ning nad on sunnitud uuesti alustama. Ta eeldas, et kohale tuleb 40 meeleavaldajat, kuid tegelikkuses ulatus meeleavaldajate arv umbes 400-ni.

Uus valitsus teatas, et vaatab läbi Waitangi lepingu ja lubab parlamendil arutada, kas peaks korraldama rahvahääletuse kaasvalitsemise üle maooridega.

Rahvahääletus kaasvalitsemise üle oli ühe koalitsiooni partei võtmepoliitika. Uus-Meremaa praegune peaminister Christopher Luxon ütles valimiskampaania ajal, et rahvahääletus kaasvalitsemise üle oleks „lõhestav ja abitu“.