„Me ei näe mingeid signaale Kiievilt ega selle juhtidelt nende valmisoleku kohta otsida mingit poliitilist lahendust,“ ütles Lavrov Põhja-Makedoonias julgeolekukonverentsil ajakirjanikele. „Me ei näe põhjust oma eesmärke üle vaadata,“ ütles ta.

Kahepäevasel konverentsil süüdistati Moskvat OSCE õõnestamises. Viinis asuv organisatsioon, mis loodi külma sõja pingete leevendamiseks, hõlmab riike Põhja-Ameerikast, Euroopast ja endisest Nõukogude Liidust.

„See on Venemaa, kes peab provotseerimata ja ebaseaduslikku sõda Ukraina vastu ning Venemaa takistab OSCE tegevuskava,“ ütles organisatsiooni Läti esindaja Katrīna Kaktiņa reedel.

„Venemaa jätkab inimõiguste rikkumisi: tsiviilisikute, sealhulgas laste tahtlikud tapmised, sundväljasaatmised, piinamistaktika ja seksuaalvägivald. Need on Venemaa poolt Ukrainas toime pandud sõjakuriteod,“ lisas ta.

Põhja-Makedoonia loobus Venemaa ametnikele kehtestatud lennukeelust, et Lavrov saaks osaleda OSCE kohtumisel. Ukraina ja Balti riikide välisministrid boikoteerisid kohtumist.

Pressikonverentsil Skopjes süüdistas Lavrov lääneriike arguses, sest nad keeldusid temaga kohtumast. „Nad kardavad igasugust ausat vestlust,“ ütles Lavrov. „See on argus, lihtne argus.“

Skopjes viibides pidas Lavrov mitmeid kahepoolseid kohtumisi, sealhulgas kõnelusi nii Armeenia ja Põhja-Makedoonia välisministritega kui ka Moskvaga tihedaid sidemeid hoidva Ungari välisministri Péter Szijjártóga.