Alates 1999. aastast presidendi või peaministrina ametis olnud Putin ei ole veel öelnud, kas ta kandideerib järgmise aasta märtsis toimuvatel presidendivalimistel, kuid seda oodatakse laialdaselt.

Kuus allikat ütlesid Reutersile novembri alguses, et Putin otsustas kandideerida. Valimiste võitmine hoiaks teda võimul vähemalt 2030. aastani.

Allikate sõnul tundis Kremli juht, et peab Venemaa viima läbi aastakümnete kõige ohtlikuma perioodi, viidates Venemaa sõjale Ukrainas ja sellele, mida Putin peab Moskva eksistentsiaalseks võitluseks läänega uue maailmakorra nimel.

Kommunistliku partei juht Gennadi Zjuganov ütles, et Venemaa Föderatsiooninõukogu teeb märtsis toimuvate presidendivalimiste kuupäeva ametlikult teatavaks 13. detsembril, mis ühtlasi tähistab avaliku kampaania algust.

Venemaa seaduste järgi peab parlamendi ülemkoda teatama täpse kuupäeva vähemalt 100 päeva enne hääletust. Valimispäevaks ennustatakse 17. märtsi.

Diplomaatide sõnul pole Putinil tõsist rivaali, kui ta peaks uuesti kandideerima. Ametlikud arvamusküsitlused annavad talle heakskiidu umbes 80% ulatuses ning Putin võib loota riigi ja riigimeedia toetusele.

Aastaid kestnud mahasurumise tõttu puudub Venemaal organiseeritud opositsioon.