Hamas vabastas pantvangid – üheksa last ja kaks naist – eile hilisõhtul. Kõik nad on kohalike ametnike sõnul Iisraeli Nir Ozi kibutsist. Vahendaja Katar teatas, et värskelt vabastatud pantvangide hulgas on kolm Prantsusmaa kodanikku, kaks Saksamaa kodanikku ja kuus Argentina kodanikku. Seega on Hamas alates reedest vabastanud 58 pantvangi, vahendab Guardian.

Iisraeli kaitsevägi teatas, et vabastatud läbisid meditsiinilise läbivaatuse, enne kui perekondadele üle anti. Iisraeli kaitsevägi teatas, et teeb jätkuvalt tööd kõigi pantvangide vabastamiseks, ja palus austada vabastatute privaatsust.

Veidi hiljem kinnitasid Iisraeli vanglavõimud veel 33 palestiina vangi – 30 lapse ja kolme naise – vabastamist. Tegemist oli viimase vahetusega algse relvarahukokkuleppe järgi.

Hamas teatas, et leppis pärast Katari ja Egiptuse sekkumist kokku neljapäevase relvarahu pikendamises 48 tunni võrra samadel tingimustel.

USA rahvusliku julgeoleku nõukogu esindaja John Kirby ütles, et pausi pikendamiseks kohustus Hamas vabastama veel 20 naist ja last.

Iisrael ei ole relvarahu pikendamist kommenteerinud, aga kaudse kinnitusena teatas Iisraeli peaministri kantselei, et valitsus kiitis heaks 50 naisvangi lisamise potentsiaalselt vabastatavate palestiinlaste nimekirja.

ÜRO peasekretär António Guterres nimetas relvarahu pikendamist inimsuse lootusekiireks sõjapimeduses.

Iisraeli kaitseminister Yoav Gallant ütles aga eile sõjaväelastele, et kui lahingutegevus jätkub, on selle jõud suurem ja see leiab aset kogu Gaza sektoris.

Valge Maja tervitas relvarahu pikendamist. President Joe Biden ütles, et kokkulepe saavutati USA intensiivse vahendamise ja diplomaatia kaudu.