Kõne kutsus esile kriitikat nii koalitsiooni- kui ka opositsioonierakondade ridadest ja ekspertide poolt, vahendab Helsingin Sanomat.

Åkessoni sõnul lammutataks mošeed, kus levitatakse demokraatiavastast propagandat. Lisaks sellele keelaks Åkesson uute mošeede ehitamise ja annaks politseile loa pühakodades räägitavat pealt kuulata, teatas teiste hulgas ajaleht Dagens Nyheter.

Åkessoni arvates tuleks tänavapildist kõrvaldada minaretid, kuplid, poolkuud ja muud atribuudid, mis toimivad islamimonumentidena.

Selle eesmärgi saavutamiseks oleks Åkesson valmis tegema muudatusi põhiseaduses, kui seda peaks vaja minema.

„Mulle ei ole võõras mõte täpsustada põhiseadust, kui see takistab meie ühiskonda koos hoidmist,“ ütles Åkesson Dagens Nyheterile.

Åkessoni juttu on kritiseerinud opositsioonis olevad sotsiaaldemokraadid, keskerakond ja rohelised.

Sotsiaaldemokraatide juht Magdalena Andersson ütles eile TV4-le, et Åkessoni jutt võib ohustada Rootsi julgeolekut ja raskendada veelgi NATO-ga liitumise protsessi. Andersson nõudis valitsuselt tegutsemist ja ütles muu hulgas, et SD tegelased võiks Rosenbadist (Rootsi valitsuse hoonest – toim) välja visata.

Peaminister Ulf Kristersson ütles Dagens Nyheterile, et „meie Rootsis ei lammuta jumalateenimiseks mõeldud kohti“. Kristerssoni sõnul tuleb äärmuslikku mõtlemist ära hoidvat tegevust arendada demokraatliku õigusriigi raames.

Täna ütles Kristersson SVT-le, et peab Åkessoni juttu lugupidamatuks ja polariseerivaks.

Rootsis tekitavad pingeid nii NATO-protsess, terroriohu tase kui ka Gaza sõda ja sellega seotud meeleavaldused.