Haniyeh ütles oma abi kaudu Reutersile, et Hamasi ametnikud „on lähedal relvarahukokkuleppele“ Iisraeliga ja rühmitus on andnud vastuse Katari vahendajatele.

USA president Joe Biden ütles eile, et usub, et kokkulepe on lähedal.

„Me oleme praegu lähemal, kui oleme olnud varem,“ ütles Valge Maja rahvusliku julgeoleku nõukogu esindaja John Kirby. Kokkuleppe eesmärk on vabastada osa Gaza sektoris kinni hoitavaid pantvange ja teha paus lahingutegevuses, mille käigus saaks Gazasse viia hädavajalikku abi.

Kaks relvarahuläbirääkimistega kursis olevat allikat ütlesid AFP-le, et esialgne kokkulepe sisaldab viiepäevast relvarahu, mis tähendab maavägede sõjategevuse peatamist ja piirab Iisraeli õhuoperatsioone Gaza sektori lõunaosas.

Vastutasuks vabastatakse 50-100 pantvangi, keda hoiavad kinni Hamas ja teine relvarühmitus, Palestiina Islami Džihaad. Vabastataks Iisraeli ja teiste riikide tsiviilisikud, aga mitte sõjaväelasi.

Hamasi ametnik Izzat el Reshiq ütles Al Jazeerale, et läbirääkimised käivad relvarahu üle, mis kestaks mitu päeva ja sisaldaks asjakorraldusi abi sisenemiseks Gazasse ning Hamasi võetud pantvangide vahetamist Iisraelis vangis olevate inimeste vastu.

„Oodatav kokkulepe sisaldab Iisraeli nais- ja lapspantvangide vabastamist Palestiina laste ja naiste vastu okupatsioonivanglates,“ ütles el Reshiq.

El Reshiqi sõnul teevad relvarahu üksikasjad teatavaks Katari ametnikud.