Frontex on valmis aitama Soomel piiri turvata, teatas Frontex oma avalduses ajalehele Helsingin Sanomat.

Soome idapiirile on viimastel päevadel tulnud tavalisest rohkem varjupaigataotlejaid. Soome on sellele reageerinud ja otsustanud sulgeda idapiiril neli piiripunkti.

Frontexi teatel on Soome palunud toetust. Seni ei ole otsustatud, kui palju lisatuge Frontex Soome saadaks. Ka täpne ajakava on lahtine.

„Me peame pidevalt aktiivset dialoogi Soome võimudega ja valmistume andma vahetut abi, paigutades ümber meie alaliste jõudude piirivalvureid,“ teatas Frontex.

Frontex hindab ka Soome piiri olukorra arengu laiemat mõju teistele piirkonna Euroopa Liidu riikidele.

„Meie eesmärk on tagada koordineeritud ja efektiivne regionaalne vastus, mis tugevdab meie rolli Euroopa Liidu välispiiridel kaitsel,“ teatas Frontex ja lisas, et järgitakse põhimõtet kontrollida rändevooge inimlikult ja efektiivselt.

Frontexi värske juht Hans Leijtens käis Soome idapiiril augusti lõpus ja ütles siis, et Euroopa Liit peab olema valmis selleks, et Venemaa kasutab tulevikus rännet oma geopoliitiliste huvide edendamiseks.

Leijtens lubas siis, et Frontex võib aidata Soomel piirivalvet tugevdada, kui Venemaa peaks ootamatult saatma piirile suuri inimhulki.