Seadus võeti 63-liikmelises valitsuses vastu 57 poolthäälega ning kehtestab eluasemetele ajutise 0,0008 protsendilise omandimaksu. Hinnanguliselt kogutakse maksuga tõkete ehitamiseks miljard Islandi krooni (6,5 miljonit eurot).

Täpsemalt plaanitakse ehitada tamme ja kanaleid Reykjanesi poolsaare lõunaossa Svartsengi geotermilise elektrijaama ümber. Elektrijaam on poolsaare peamine vee ja elektri tarnija.

Viimastel päevadel on piirkonnas registreeritud tuhandeid maavärinaid ning on kõlanud mitmed hoiatused vulkaanipursete peatse saabumise kohta.

Nädalavahetusel evakueeriti väike, 3000 elanikuga Grindaviki linn, kus hooned pragunevad ja tänavad lõhenevad.

Islandi peaminister Katrín Jakobsdóttir hoiatas pühapäeval, et isegi kaitsemeetmetega ei pruugi vulkaanipurske tekitatud kahju ära hoida. „Loomulikult on see keeruline, sest me ei tea, kus võimalik purse tekkida võib,“ ütles ta. „Selline aktsioon oleks ennetav, kuid ei saa garanteerida, et see õnnestub.“

Islandi meteoroloogiaamet ütles esmaspäeval, et maavärinate intensiivsus on vähenenud, kuid lähipäevil on „oluline tõenäosus“, et Fagradalsfjalli vulkaan siiski purskab. Vulkaan asub pealinnast Reykjavíkist umbes 40 kilomeetri kaugusel.

Välisministeerium soovitab enne Islandile reisimist külastada veebilehte Reisi Targalt, kust leiab vajalikku infomatsiooni olukorra kohta Islandil. Ühtlasi soovitab välisministeerium alati oma reisi Reisi Targalt portaalis registreerida. Lühiajalise välisriigis viibimise registreerimise eesmärk on tagada konsulaarkaitse ja -abi Eesti kodanikule või välismaalase passi omanikule, kes viibib välisriigis turistina või töölähetuses.

Eestil puudub Islandil välisesindus. Konsulaarabi saab Eesti saatkonnast Oslos, Eesti aukonsulilt Reykjavíkis või lähimast Euroopa Liidu liikmesriigi esindusest. Vajadusel on võimalik abi saamiseks pöörduda välisministeeriumi poole numbril +372 5301 9999.