Häkkänen ütles, et teavitab teiste hulgas NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi ja Euroopa Liidu välispoliitikajuhti Josep Borrelli ebatavalisest piiriülesest liiklusest, kui Soome, Eesti ja Rootsi kaitseministrid annavad täna Brüsselis ülevaate olukorrast Läänemerel, vahendab Aamulehti.

Häkkäneni sõnul on Balticconnectori kahjustamise uurimine juba pikale jõudnud, aga teo tahtlikkuse kohta ei ole veel selgeid tõendeid. Märgid viitavad Häkkäneni sõnul siiski ebaharilikule tegevusele.

Soome piirivalve esindaja Matti Pitkäniitty ütles Yle televisiooni hommikusaates, et Kagu-Soome Nuijamaa ja Vaalimaa piiripunkti tuli öö jooksul kümmekond inimest.

Pitkäniitty sõnul tulid inimesed jalgratastega Soome ja taotlesid seejärel varjupaika. Soome piirivalve keelas neljapäeval jalgrattaga tuleku, aga sellest hoolimata üritasid inimesed jalgratastega üle piiri tulla.

Eilse päeva jooksul saabus Soome piirile 39 varjupaigataotlejat, teatas Kagu-Soome piirivalve.

Varjupaigataotlejate arvu kasvu taga on muudatus Vene võimude tegevuses. Venemaa on nimelt hakanud laskma Soome piirile inimesi, kellel on puudulikud reisidokumendid.

Peamiselt käib jutt sellest, et inimestel on puudunud riiki sisenemiseks vajalik viisa.

Tulijad on kolmandate riikide kodanikud, kes on kasutanud Venemaad transiitriigina. Tullakse peamiselt 4-5 inimesest koosnevate seltskondadena jalgratastel, teatas Kagu-Soome piirivalve ülema abi Jukka Lukkari.

„Nähtavasti hangivad nad jalgrattad piiri lähedalt. Nad sõidavad üsna lühikese maa,“ ütles Lukkari.

Lukkari hinnangul kasutatakse jalgrattaid selleks, et keegi ei saa siis ebaseadusliku sisserände korraldamises süüdi jääda.

Soome piirivalve teatel ei ole olemas ühemõttelist olukorda, millal idapiir suletakse.

Pitkäniitty ütles eile telesaates „A-studio“, et seaduse järgi peab selleks olema tõsine oht.

Valitsus hakkaks piiri sulgemist kaaluma alles siis, kui tulijaid oleks rohkem.

Lukkari sõnul peaks inimesi tulema sadades või rohkem, et hakataks lisameetmeid kaaluma.