Alates augustist on Soome idapiiri ületada püüdnud 91 dokumentideta inimest kolmandatest riikidest. Nad palusid Soomes asüüli, kuid neil polnud riiki sisenemiseks vajalikku viisat.

Piirivalve teatel ei lubanud Venemaa varem viisata inimesi Soome piiripunktidesse, kuid tänaseks on olukord muutunud. Nende hinnangul üritatakse teadlikult Soome siseneda ilma vajalike dokumentideta.

Samas ei ole loata piiriületuste arv muutunud ning olukord piiril on rahulik, ütles Kagu-Soome piirivalve ülema asetäitja Jukka Lukkari.

Lukkari ütles, et immigrandid on üritanud järjest enam siseneda Soome jalgratastega, lisades, et viimase nädala jooksul on olnud selliseid juhtumeid umbes 30.

Varasemalt kasutati piiri ületamiseks jalgrattaid lühikesteks kohalikeks reisideks, ütles Lukkari. „Nüüd üritati piiri ületada ilma vajalike paberiteta, ilma töökorras jalgrattatulede ja kiivriteta.“

Möödunud neljapäeval keelati jalgratturite arvu kasvu tõttu Venemaalt jalgratastega Soome sisenemine kaguosas asuvate piiripunktide kaudu. Septembris keelustas Soome piirivalve ka sissesõidu Venemaal registreeritud autodele.

Soome piiripunktide kaudu ületab idapiiri mõlemas suunas iga päev ligikaudu 3000 inimest.

Tänavu oli septembri lõpuks oli Soome saabunud veidi alla 3200 varjupaigataotleja.

Soome on viimastel aastatel valmistunud sarnaseks olukorraks, mis leidis aset 2015. aastal, kui Venemaa saatis suure hulga varjupaigataotlejaid Soome piirile.