Kolmapäeval kohtub Biden esimest korda aasta jooksul Hiina presidendi Xi Jinpingiga San Franciscos Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna majanduskoostöö tippkohtumisel. Tegemist on teise kohtumisega kahe juhi vahel pärast Bideni ametisse astumist 2021. aastal.

„President on otsustanud näha sõjaväevaheliste sidemete taastamist, sest ta usub, et see on USA rahvusliku julgeoleku huvides,“ ütles Sullivan. „Me vajame neid suhtlusliine, et ei tekiks vigu, valearvestusi ega valesti suhtlemist,“ lisas ta.

Sullivan ütles, et sõjaliste sidemete taastamine võib toimuda igal tasandil alates kõrgemast juhtkonnast kuni taktikalise operatiivtasandini, aga ka „Indo-Vaikse ookeani piirkonnas vees ja õhus“.

Tema sõnul on Hiina sõjalised sideühendused katkestanud ning sidemete taastamine on kohtumise päevakorra peamine punkt.

Samuti loodetakse kohtumisel käsitleda globaalseid teemasid, pingetest Lähis-Idas Venemaa Ukraina invasioonini, ning ka Põhja-Korea sidemeid Venemaaga. Plaanitakse arutada ka Taiwani ja Indo-Vaikse ookeani piirkonda, inimõiguseid, tehisintellekti ja õiglase kaubandus- ja majandussuhete teemasid.

Kahe riigi vahelised suhted muutusid kehvaks pärast seda, kui Biden andis veebruaris korralduse USA kohal lennanud arvatav Hiina spiooniõhupall alla tulistada. Hiljem külastasid Bideni administratsiooni tippametnikud Pekingit, et taastada side ja usaldus.