Oma postituses ütles Kallas, et kaalus kandideerimise otsust kaua, kuid kuna hariduskriisi vastutus lasub temal, paneb ta kogu tähelepanu sinna. „Tundsin ka suurt toetust erakonna sees ja väljast ja ootust muutusteks,“ ütles Kallas oma postituses. ’

„Minu fookus peab praegu olema hariduskriisi lahendamisel, mis on kulmineerunud kümnendi jagu tegemata otsustest õpetajate palkade, töötingimuste ja koolivõrgu osas. Kümne kuu pärast peab startima üks suurimaid muutusi, mis Eesti hariduses on kolmekümne aasta eest ette võetud - üleminek ühtsele Eesti koolile. Ka see protsess vajab juhtimist, sest seda saab teha vaid korra, vigade parandamine läheks Eestile väga kalliks,“ ütles Kallas.

Kallas saatis pühapäeval ka kirja erakonnakaaslastele, kus ütles, et tormised ja keerulised ajad on nii valitsuses kui ka Eesti 200-s, vahendab ERR.

„Sellistel hetkedel on väga oluline, et juhid seavad selgeid prioriteete ja sihte, kuidas kriisidest välja tulla. Meil on hariduskriis, mis on tekkinud aastakümne jagu tegemata otsuste tulemusel. Ma pean oma absoluutseks prioriteediks hariduskriisi lahendamise ja sellest tingituna olen otsustanud, et ma ei kandideeri praegusel hetkel Eesti 200 erakonna esimeheks. Kahte suurt ülesannet korraga teha ei saa nii, et mõlemad saavad tehtud õigesti ja hästi,“ sõnas Kallas.

Kallas ütles, et Eesti 200 vajab eelolevaks aastaks juhti, kes saab pühenduda erakonna kui meeskonna kokku toomisele ja ühise eesmärgi nimel tegutsemisele.

„Mõningane peataolek pärast valitsema asumist, mille tingisid väga raskel ajal valitsusse minek, eelarvekriis, poliitiline seisak riigikogus, tuleb ületada ja uuesti koondada kogu erakond tegutsema nende sihtide nimel, mis meie valimisplatvormis on Eestile kirja pandud. Valitsusel seisavad ees väga keerulised otsused Eesti majanduse konkurentsivõime languse peatamiseks ja riigi rahanduse korda tegemiseks, aga ka ühiskonna usalduse taastamises kriiside järgselt,“ sõnas Kallas.

Margus Tsahkna kandideerib Eesti 200 esimeheks

Välisminister Margus Tsahkna teatas reedel, et kandideerib järgmisel nädalal Eesti 200 esimeheks. Ta on praegu ka ainuke kindel erakonna esimehe kandidaat.

„Olen Eesti 200 algusest peale püüdnud aidata nii palju, kui oskused ja kogemused lubavad, et värske jõud Eesti 200 ekspertide näol Eesti elu kujundama asuks. Meil on visioon ja reformide kavad, millest paljud suudame ka ellu viia. Eelmisel üldkogul otsustasime heaks kiita koalitsioonilepingu, mille eesmärk on riik ja väärtused korda teha,“ rääkis Tsahkna enda kandideerimisest.

Eesti 200 esimees Lauri Hussar teatas esmaspäeval erakonna juhatuse koosolekul oma soovist erakonna esimehe kohalt taanduda ja pühenduda riigikogu juhtimisele. Hussari sõnul eeldab riigikogu esimehe roll praeguses keerulises poliitilises olukorras kõikide saadikute õiguste arvestamist ning parteiülest otsustamist, et tuua riigikogu tupikseisust välja.

Juhatuse otsuse järgi koguneb Eesti 200 üldkoosolek uut esimeest valima 19. novembril, kandidaatide esitamise tähtaeg on 12. november.