Bulgaaria usub, et maks vähendab Venemaa riikliku energiaettevõtte Gazpromi eelisseisundit Kagu-Euroopas ja vähendab Venemaa mõju piirkonnas.

Maksu kehtestamine tekitas pahameelt tema naaberriikides Serbias ja Ungaris, kes on suuresti sõltuvad Vene gaasist. Nendesse riikidesse jõuab see läbi Türgi ja Bulgaaria TurkStreami torustiku kaudu.

Ungari ELi asjade minister Janos Boka ütles, et on saatnud Euroopa Komisjonile kirja, kutsudes komisjoni üles algatama Bulgaaria vastu rikkumismenetlust. Boka sõnul kehtestas Bulgaaria maksu ilma Ungariga läbirääkimisi pidamata ning tema arvates rikub see EL-i tolli- ja kaubandusseaduseid.

„Bulgaaria energiatasu ohustab tõsiselt Ungari ja kogu piirkonna energiajulgeolekut,“ ütles Boka. Ta lisas, et kui rikkumismenetlust ei algatata, on Ungari valmis andma asja enne aasta lõppu EL-i kõrgeima kohtu ette.

Suurem osa Euroopa riike on Vene gaasist püüdnud loobuda pärast sõja algust Ukrainas. Pea viimase kahe aasta jooksul on aga Ungari teinud lobitööd soodsamate gaasilepingute sõlmimiseks.

Samuti loobus Vene gaasist Bulgaaria, kuid lubas kasutada oma territooriumi läbivat TurkStreami Serbia ja Ungari varustamiseks.

Maksuga kehtestatakse Venemaa gaasiülekannetele tasu 10 eurot megavatt-tunni kohta. Oktoobris arutati maksu üle EL-is kuid selle asjakohasuses ei jõutud ühisele otsusele.

Bulgaaria valitsus on öelnud, et eeldab, et maks vähendab Gazpromi kasumit, mitte ei suurenda naaberriikide gaasihindu.