Iisrael on varasemalt öelnud, et süüdistused genotsiidis on taunitavad, lisades, et tema tegevus on suunatud Gazat valitseva Hamasi võitlejate, mitte tsiviilelanike vastu.

Iisraeli välisministeeriumi pressiesindaja ütles, et Iisrael kogub samuti tõendeid inimsusevastaste kuritegude ja sõjakuritegude kohta seoses Hamasi rünnakuga 7. oktoobril ja tsiviilisikute kasutamisega inimkilpidena.

Al Haq, Al Mezan ja Palestiina inimõiguste kampaania, kolm inimõigusrühmitust, teatasid, et on palunud Rahvusvahelisel Kriminaalkohtul keskenduda Iisraeli õhurünnakutele Gaza tihedalt asustatud tsiviilpiirkondadele, territooriumi piiramisele ja elanikkonna ümberasustamisele.

„Need tegevused on sõjakuriteod ja inimsusevastased kuriteod, sealhulgas genotsiid ja genotsiidile õhutamine,“ ütlesid nad ühises pressiteates.

Rahvusvaheline Kriminaalkohus kinnitas, et on saanud kolmelt rühmalt teate ja hindab seda teavet, kuid ei uuri sisu üksikasjalikult.

Rahvusvaheline Kriminaalkohus võib teatud asjaoludel uurida kolmandaid riike, sealhulgas juhul, kui kuriteod on väidetavalt toime pandud liikmesriikide territooriumil. Palestiina alad on loetletud Rahvusvahelise Kriminaalkohtu liikmete hulgas. Iisrael ei ole kohtu liige ega tunnusta selle kohtumõistmist.

Eelmisel nädalal esitasid Iisraeli 7. oktoobri rünnakute ohvrite perekonnad ka Rahvusvahelisele Kriminaalkohtule paberid, mis kutsusid asutust üles uurima Hamasi kuritegusid.