Politsei sõnul rünnati teda kohaliku aja järgi kella 13.30 paiku. Ta oli teadvusel, kui päästemeeskond toimetas teda haiglasse. Tulistamise motiivi ei ole avalikustatud.

Hispaania riikliku uudisteagentuuri EFE teatel arvab politsei, et tulistaja oli isik, kes põgenes sündmuskohalt mootorrattaga ja kandis musta kiivrit. Hetkel pole seoses tulistamisega kedagi veel vahistatud.

Umbes neli tundi pärast tulistamist väljastas Madridi Gregorio Marañóni haigla oma esimese avaliku meditsiinilise aruande Vidal-Quadrase seisundi kohta. Haigla teatas, et tulistamise tagajärjel murdus tema lõualuu ja talle tehakse operatsioon. Samuti öeldi avalduses, et tema seisund on stabiilne ja tema elu pole ohus.

78-aastane Vidal-Quadras oli Hispaania konservatiivse Rahvapartei kauaaegne liige. Pärast lahkumist aitas ta asutada paremäärmuslikku Vox partei. Ta lahkus Voxist vahetult pärast ebaõnnestunud katset võita 2014. aastal Euroopa seadusandja koht.

Samuti oli Vidal-Quadras oli Euroopa Parlamendi asepresident. Ta tundis suurt huvi välisasjade vastu, osaledes endistes liiduvabariikides Kasahstanis, Kõrgõzstanis ja Usbekistanis seadusandliku kogu delegatsioonis.

„Jumal tänatud, tundub, et Alejandro Vidal-Quadras on väljaspool ohtu,“ ütles Voxi president Santiago Abascal.

Rahvapartei president Alberto Núñez Feijóo taunis tulistamist ja soovis talle paranemist.

Hispaania peaminister Pedro Sánchez väljendas oma muret sotsiaalmeedias: „Kõik mu soojus on praegu tema ja tema pere jaoks,“ ütles Sánchez.

Kuigi ta pole mitu aastat poliitikas aktiivne olnud, on ta säilitanud avaliku rolli meediakommentaatori ja kolumnistina.