Vastavalt kokkuleppele, mille riigi ajutine valitsus esitas enne võimu üleandmist, sisaldas abipakett 140 KUB õhutõrjesüsteemi raketti, enam kui 5000 125 mm kahuri laskemoona ja 4 miljonit väikerelvade laskemoona.

Fico valitsus lükkas paketi kolmapäeval kabinetinõupidamisel tagasi, teatab valitsuse veebisait.

Sarnaselt Ungari peaministrile Viktor Orbánile on Fico kritiseerinud lääneriikide sõjalist toetust Ukrainale, sanktsioone Venemaale ja toetas rahukõneluste läbiviimist.

Fico vasakpoolne partei SMER-SSD võitis 30. septembril toimunud valimised ning on moodustanud valitseva koalitsiooni vasaktsentristlike HLAS-i ja natsionalistlike SNS-i parteidega.

Varasemalt oli riik kindel Ukraina toetaja. Enne Fico ametisse nimetamist on Ukrainaga idas piiri jagav Slovakkia saatnud Kiievisse sõjalist abi 13 pakis ja väärtuses 671 miljonit eurot, alates Venemaa rünnakust 2022. aasta veebruaris. Eelmine paremtsentristlik valitsus tarnis sõjavarustust, sealhulgas lahingumasinaid, õhutõrjesüsteemi S-300 ja MiG-29.

Diplomaadid on öelnud, et armee varud on suures osas ammendunud, nii et ametliku sõjalise abi peatamisel võib olla piiratud mõju.

Jaga
Kommentaarid