Vahistamised toimusid pärast kaks aastat kestnud juurdlust, milles olid sihikul New Yorgi kurikuulsa Gambino perekonna liikmed ja nende Sitsiilia liitlased Palermo provintsis. Seitse meest vahistati Sitsiilias ja kümme New Yorgis, vahendab Guardian.

Mehi süüdistatakse maffia- ja organiseeritud kuritegevuse kuritegudest kuni väljapressimise, süütamise ja oksjonipettuseni, teatas Itaalia politsei.

Palermo prokuratuur teatas, et juurdlus heitis valgust New Yorgi ja Sitsiilia mafioosode suhte tugevusele ning Ameerika huvidele Sitsiilia Cosa Nostra organisatsioonilistes küsimustes.

Gambinod on üks viiest New Yorgi ajaloolisest Itaalia-Ameerika maffiaperekonnast.

USA justiitsministeerium teatas, et USA-s vahistati kümme väidetavalt Gambino perekonnaga seotud meest, keda süüdistatakse räkitis, väljapressimises, tunnistajatele kättemaksus ja ametiühingutega seotud kuritegudes. USA prokuröri Breon Peace’i sõnul püüti domineerida jäätme- ja lammutusäris.

Prokurörid on avastanud tõendeid, et Ameerika mafioosod said väljaõpet ja juhiseid oma Itaalia „sugulastelt“ pehmema ja vähem vägivaldse lähenemise omandamiseks. See tähendab näiteks väljapressimise ohvritelt väiksemate summade nõudmist, millisel juhul on vähem tõenäoline, et ohvrid otsivad võimude abi.

Uurijate sõnul on Sitsiilia maffiaperekonnad aidanud ameeriklastel lisaks võtta sihikule New Yorgi restoranipidajate Sitsiilias elavaid sugulasi, mille abil on sunnitud neid maksma pizzo’t ehk katuseraha.