Eelmisel nädalal esitas EKRE riigieelarvele ja sellega seotud seadustele ligi 2700 muudatusettepanekut.

Keskerakonna fraktsiooni esimees Tanel Kiik sõnas, et erakond ei toeta „sisult mõistlike ja vajalike seaduseelnõude pidurdamist“ riigikogus. Seetõttu ei osalenud terve Keskerakonna fraktsioon ka tänasel riigikogu ööistungil, kus riigieelarvet arutati.

Keskerakond tegi 30 muudatusettepanekut. Keskerakonna esitatud muudatusettepanekud keskenduvad põhiliselt eakate ja perede toimetuleku, tervishoiu, hariduse, siseturvalisuse ning kohaliku elu toetamise teemadele.

Kella 11 seisuga õhtul riigikogu istung veel kestis ning aruteluga oli jõutud kaheksanda päevakorra punktini. Kokku oli istungi kavas 21 punkti, mis kõik on vaja läbi arutada.

Peale Keskerakonna on EKRE tuhandete muudatusettepanekute suhtes kriitiline olnud ka teine opositsiooni erakond Isamaa. Nimelt kirjutas eelmisel nädalal erakonna esimees Urmas Reinsalu oma sotsiaalmeedias, et Isamaa ei soovinud muudatusettepaneku massi näol valitsuse elu liiga kergeks teha.

„Tuhandete muudatusettepanekute tegemisest loobusime lihtsal kaalutlusel: see muudaks valitsuse elu liiga kergeks ning koalitsioon saaks eelarve võtta vastu tempolt hoopis kiiremini valitsuse usaldusega seotult hoopis kolme lugemise asemel teisel lugemisel,“ selgitas Reinsalu.

EKRE esitab riigieelarvele ligi 2700 muudatusettepanekut

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) Riigikogu fraktsiooni saadikud esitavad järgmise aasta riigieelarvele ja sellega seotud seadustele ligi 2700 parandusettepanekut.

EKRE fraktsiooni esimehe Martin Helme sõnul on obstruktsiooni eesmärk takistada Eesti inimeste ja ettevõtjate toimetulekut kahjustava eelarve vastuvõtmist ning kutsuda esile erakorralised valimised.

„Meile on vastuvõetamatu ka praeguse valitsuse otsus suunata sadu miljoneid maksumaksja raha utoopilise rohepöörde jõustamiseks. Rohepöördega suunatakse raha valitsusega heades suhetes olevatele ärimeestele, kes elatuvad riiklikest subsiidiumitest. Selle hinnaks on ülejäänud rahva vaesumine,“ lisas Helme.

Helme märkis ka, et EKRE on opositsioonierakondadest ainus, kes püüab riigieelarve vastuvõtmist ära hoida. „Isamaa ja Keskerakond on kahjuks alla andnud ja püüavad Kaja Kallasega hästi läbi saada. Küllap loodavad varsti saada kutset valitsusse,“ sõnas ta.