Riikliku ajalehe Global New Light of Myanmar teated ütlesid, et Myanmari ja Venemaa vaheline merejulgeolekuõppus toimub teisipäevast neljapäevani Myanmari lõunaosas. Mõned Vene mereväe laevad sõitsid osalema Yangonist, teatas riigitelevisioon MRTV.

Aruannetes öeldakse, et kolmepäevasel ühisõppusel osalevad kahe riigi lennukid ja mereväe laevad ning see keskendub õhu-, mere- ja maismaaohtude eest kaitsmisele ning muudele meresõidu turvameetmetele.

Venemaa on Myanmari sõjalise valitsuse peamine toetaja ja relvatarnija. Valitsus loodi 2021. aasta veebruaris, kui armee haaras võimu ja Aung San Suu Kyi valitsus kukutati. Venemaa kaitseb Myanmari sõjalist valitsust rahvusvahelistel foorumitel ja valitsevad kindralid toetavad vastutasuks Moskva välispoliitilist tegevuskava.

Paljud lääneriigid on Myanmarit kohelnud paariariigina sõjalise võimu algusest, sest see on põhjustanud tuhandete tsiviilisikute surma.

Riikliku ajalehe teatel kohtus sõjaväevalitsuse juht vanemkindral Min Aung Hlaing Venemaa mereväe ülemjuhataja Nikolai Jevmenoviga. Koos osaleti Vene mereväe laevade rühma tervitustseremooniat. Aruannete kohaselt teavitati sõjaväevalitsuse juhti Venemaa relvade võimsusest, kaasaegsete süsteemide paigaldamisest ja faktidest allveelaevade vastase helikopteri kohta.

ÜRO sõltumatu inimõiguste uurija Myanmaris Tom Andrews tuvastas maikuus Genfis asuvale inimõiguste nõukogule koostatud aruandes 406 miljonit dollarit relvi ja materjali, mis läks Myanmari sõjaväele Venemaalt, 267 miljonit dollarit Hiinast, 254 miljonit dollarit Singapurist, 51 miljonit dollarit Indiast ja 28 miljonit Taist.

Aruandes öeldakse, et alates sõjaväevalitsuse ülevõtmisest on 28 Venemaa era- ja riigiettevõtet andnud sõjaväele hävitajaid ja nende varuosi, täiustatud raketisüsteeme, luure- ja ründedroone, ründehelikoptereid ja muid süsteeme.

Venemaal toodetud hävitajaid kasutatakse rünnakutes demokraatiameelsetele võitlejatele ja etnilistele relvarühmitustele, kes võitlevad armee valitsemise vastu.