Itaalia kodanikukaitse ametivõimud teatasid, et kolme tunni jooksul sadas rannikulinnast Livornost kuni Mugello sisemaa oruni 200 millimeetrit vihma, mis põhjustas jõekallaste ülevoolu.

Toscana kuberner Eugenio Giani ütles, et tormis hukkus viis inimest. Ta lisas, et viimase 100 aasta jooksul pole piirkonnas nii palju vihma registreeritud.

Kliimateadlaste sõnul on inimtegevusest tingitud kliimamuutused toonud kaasa tugevamaid sademeid tormide ajal, mis on sageli põhjustanud varasemast tõsisemaid kahjustusi.

„Kui tingimused on teistsugused kui 20 aastat tagasi, on see kõigile ilmne,“ ütles valitsuse kodanikukaitseminister Nello Musumeci. Ta lisas, et Itaalia ilmastikusüsteemid on muutunud oma olemuselt troopilisemaks.

Itaalia uudisteagentuuri ANSA teatel oli Toscanas hukkunute seas 85-aastane mees, kes leiti oma kodust üleujutatud esimeselt korruselt, ja 84-aastane naine, kes suri üritades oma kodust vett välja tõrjuda. Teised ohvrid olid Vinci linna lähedal kadunuks jäänud paar ja veel üks inimene Livorno provintsis.

Pisas ja Mugellos kannatasid üleujutuse käes vähemalt neli haiglat. Kogu Toscanas olid rongiliinid ja kiirteed häiritud ning koolid olid suletud. Reedel oli elektrita umbes 40 000 inimest.

Prato linnapea väljendas šokki üleöö linna laastanud üleujutuse jõust. Hommikul hakkasid kohalikud tegelema tormist maha jäänud kahjustuste kõrvaldamisega.

„Löök kõhtu, valu, mis toob pisaraid. Kuid isegi pärast õhtust ja öist laastamistööd tõmbame me käised üles, et koristada ja oma linn normaalseks muuta,’’ postitas linnapea Matteo Biffoni sotsiaalmeediasse.

Firenze linnapea Dario Nardella ütles, et kesklinna läbiv Arno jõgi on jõudnud esimese häiretasemeni.

„Psühholoogiline hirm on suur, arvestades, et homme on 1966. aasta üleujutuse aastapäev,“ ütles Nardella, meenutades üleujutust, mille tagajärjel hukkus 101 inimest. Lisaks said kahjustada või hävisid miljonid kunstimeistriteosed ja haruldased raamatud.

Neljapäeval möllas torm Hispaanias, Prantsusmaal, Belgias, Hollandis ja Saksamaal, nõudes seitse inimelu. Torm laastas kodusid, põhjustas segaduse liikluses ja katkestas elektrivoolu paljudes kodudes.

Austria lõunaosas Itaalia ja Sloveeniaga piirnevas Kärnteni provintsis põhjustasid tuul ja tugev vihm neljapäeva õhtul maalihkeid, blokeerisid teid ja toimus ka elektrikatkestusi. Austria pressiagentuur teatas, et umbes 1600 majapidamist oli reede varahommikul elektrita.