1994. aastal sündinud peasüüalune Viljam Lauri Antero Nyman mõisteti muu hulgas terroristlikul eesmärgil toime pandud raskekujulise tulirelvakuriteo ja enese terrorismikuriteo jaoks koolitamise eest kolmeks aastaks ja neljaks kuuks vangi, vahendab Yle Uutiset.

Neljas mees mõisteti tingimisi vangi tulirelvakuriteo eest.

Terroristlikul eesmärgil toime pandud kuritegude keskmes olid tulirelvad, mille 28-aastane peasüüalune valmistas peamiselt 3D-printeri abil. Prokuröri sõnul osalesid relvade valmistamises kõik kolm meest.

Politsei eeluurimistoimikust selgub, et mehed arutasid „rassisõjaks“ valmistumist, mis on seotud nende toetatava aktseleratsionistliku neonatsliku ideoloogiaga, mis sisaldab ühiskonna kokkuvarisemise ja rassisõja õhutamist näiteks vägivaldsete rünnakute abil.

Prokuröri sõnul kiidetakse selle ideoloogia järgi heaks vägivalla kasutamine „valge elanikkonna vaenlaste“ nagu sisserändajate, etniliste ja usuvähemuste, antifašistide ja ühiskondlike mõjutajate vastu.

Eeluurimise käigus leiti süüaluste valdusest loetelusid isikute ja organisatsioonide nimedest ja aadressidest, keda ja mida mehed pidasid oma poliitilisteks vastasteks. Politsei pidas neid ülestähendusi võimalike rünnakusihtmärkide luureks.

Politsei ja prokuratuur leidsid, et raske elu- või tervisevastase kuriteo ettevalmistamise künnist ei ületatud, mistõttu ei süüdistatud kedagi terrorirünnaku ettevalmistamises.