G7 valitsuste augustis Ukrainale saadetud 47-leheküljelises dokumendis väidetakse, et viimase kuue kuuga toimus lääne tehnoloogiat sisaldavate droonidega üle 600 rünnaku Ukraina linnadele.

Dokumendi järgi leiti droonist Shahed-131 52 lääne ettevõtete toodetud elektroonikakomponenti ja Shahed-136-st 57. Drooni lennuulatus on 2000 kilomeetrit ja kiirus 180 kilomeetrit tunnis.

Tuvastatud komponentide originaaltootjana on nimetatud viit Euroopa ettevõtet.

„Tootjate hulgas on ettevõtted, mille peakorterid on sanktsioonide koalitsiooni riikides: Ühendriikides, Šveitsis, Hollandis, Saksamaal, Kanadas, Jaapanis ja Poolas,“ öeldakse dokumendis.

Dokumendi järgi on Iraan juba hajutanud tootmist ja see liigub Venemaale Tatarstani, kuigi Iraan tarnib jätkuvalt komponendid.

Dokumendis öeldakse, et Iraani valitsus püüab end Venemaale relvade andmisest distantseerida ning ei tule toime Venemaa nõudluse ja droonide Ukrainas kasutamise intensiivsusega.

Ukraina lääneliitlaste soovituste hulgas Ukraina tegevuseks on raketilöögid nende droonide tootmistehaste vastu Iraanis, Süürias ja Venemaal.

„Ülalöeldut võivad läbi viia Ukraina kaitsejõud, kui partnerid annavad vajalikud hävitusvahendid,“ öeldakse dokumendis.

Ei viidata sellele, et lääne ettevõtted, mille toodangut on droonides tuvastatud, oleksid midagi valesti teinud.

„Iraani droonitootmine on kohandunud ja kasutab peamiselt kaubanduslikult kättesaadavaid komponente, millega varustamine on halvasti kontrollitud või ei ole seda üldse,“ öeldakse dokumendis.