„Peame otsima lahendusi probleemidele, mille Venemaa sõjaga on tekitanud ja aitama Ukrainal leida võimalusi viljaekspordiks, mitte leevendama Venemaale kui agressorile kehtestatud sanktsioone ega laskma tal Mustal merel laiutada ja oma tingimusi dikteerida,“ sõnas president Karis.

Presidendid Alar Karis, Gitanas Nausėda ja Edgars Rinkēvičs arutasid ÜRO peasekretäri António Guterresega Venemaa algatatud agressioonisõjast tingitud mõju maailma toiduga kindlustatusele ning võimalusi Ukraina vilja ekspordiks.

„Selleks on vaja lahti hoida ja võimalusel laiendada Ukraina avatud humanitaarkoridori Mustal merel, samuti tuleb meil otsida lahendusi Euroopa Liidus alternatiivsete Ukraina teravilja ekspordi kanalite töös hoidmiseks. Kindlasti ei saa me selle käigus alluda agressori väljapressimisele. Must meri ei ole Venemaa territoriaalmeri, praegu käitub ta seal jõhkra mereröövlina, takistades humanitaarsaadetistega laevade vaba liikumist, rikkudes nii rahvusvahelisi reegleid, sealhulgas navigatsioonivabadust,“ lisas president Karis.

Kohtumisel tuli jutuks Euroopa Liidu liikmesriikide koostöö viljaveokanalite lahti hoidmiseks ning võimalik Balti sadamate kasutamine suurendamaks Ukraina viljaeksporti.

Kohtumist kokku võttes ütles president Karis, et Venemaa on see, kel lasub süü üleilmses toidukriisis. „Kui poleks sõda ei oleks kriisi ning agressiooni jätkates, Ukraina sadamaid pommitades ja vilja varastades ning hävitades, seab Venemaa ohtu miljoneid inimelusid. Lahendus, millele ÜRO peab keskenduma, on selle sõja lõpetamine Ukraina territoriaalset terviklikkust ja suveräänsust ning president Zelenskõi rahuplaani arvestades,“ lausus Eesti riigipea.

Vabariigi President pidas samuti oluliseks jätkata tugevate sõnumite andmist Venemaa alustatud agressioonisõja hukka mõistmiseks ning märkis tähtsa ülesandena vajadust suunata ÜRO tähelepanu selgitamaks, kuidas Julgeolekunõukogu sanktsioonide all olevad Iraani droonid on Venemaa poolt kasutusel Ukraina linnade ja elanike hävitamisel.

President Karis märkis, et Eesti üks eesmärke sel Peaassambleel on vajadust tõsta rahvusvahelise üldsuse teadlikkust Ukraina laste sunniviisilise deporteerimise kohta Venemaale ja Valgevenesse. „Peame kasutama kõiki võimalusi selle tegevuse lõpetamiseks ja laste tagasisaamiseks. Deporteerimistega seonduv peab püsima maailma tähelepanu fookuses.“

Kohtumisel arutati veel karistamatusega seonduvat ja agressioonikureteoks vajaliku rahvusvahelise tribunali moodustamise vajadust.