Lennukeid tuvastati kella kuuest pühapäeval kuni kella kuueni esmaspäeval, teatas Taiwani kaitseministeerium. Nagu ikka pöördusid need enne Taiwani õhuruumi jõudmist tagasi. Hiina lennukid lendavad nii Taiwani suunas igapäevaselt, aga tavaliselt on neid vähem, vahendab Associated Press.

Hiina, kes peab Taiwani enda osaks, on läbi viinud üha suuremaid sõjaväeõppusi õhus ja vees Taiwani ümbruses, mis on suurendanud nende vahelisi pingeid ning ka Hiina ja USA vahelisi pingeid.

Hiina valitsus avaldas eelmisel nädalal plaani integreeritud arengu demonstratsioonitsiooni rajamise kohta Fujiani provintsis, millega püütakse taiwanlasi ligi meelitada, samal ajal, kui toimub sõjalise jõuga ähvardamine.

Värske tegevus võib olla katse mõjutada Taiwani jaanuaris kavas olevaid presidendivalimisi.

Taiwani kaitseministeerium teatas, et lennukitest 40 ületas sümboolse eraldusjoone Mandri-Hiina ja Taiwani vahel väina keskel. Lennukite hulgas oli üle 30 hävitaja ja tankurlennukeid. Taiwani teatel oli piirkonnas ka Hiina laevu.

Taiwani kaitseministeerium nimetas Hiina tegevust ahistamiseks ja hoiatas, et see võib praeguses pingelises õhkkonnas eskaleeruda.

Hiina välisministeeriumi esindaja Mao Ning ütles, et sellist asja nagu eraldusjoon ei ole olemas, sest Taiwan on Hiina territooriumi osa.