Li’d nähti viimati 29. augustil, kui ta pidas kõne Hiina-Aafrika rahu- ja julgeolekufoorumil. Li viimane välisreis oli augustil keskel Moskvasse ja Minskisse, vahendab Guardian.

USA valitsus usub, et Li on uurimise all, teatas täna ajaleht Financial Times kõrgetele ametnikele viidates. Reuters teatas, et Li tühistas eelmisel nädalal viimasel minutil kohtumise Vietnami riigikaitseametnikega.

USA suursaadik Jaapanis Rahm Emanuel kirjutas täna X-is, et Li ei ilmunud kokkulepitud kohtumisele Singapuri mereväe ülemaga, sest „pandi koduaresti“. Oma allikat Emanuel ei avaldanud.

Li kadumine järgneb Hiina välisministri Qin Gangi ootamatule ametist kõrvaldamisele juulis pärast nädalaid kadunud olemist. Tema kohta ei ole pärast seda mingit informatsiooni ega märki.

Hiina juht Xi Jinping vahetas augusti alguses välja ka kaks raketivägede tippkindralit. Ka raketivägede endist ülemat Li Yuchaod ei nähtud enne seda nädalaid.

Xi on alates võimule tulekust 2013. aastal pidanud ulatuslikku ja halastamatut korruptsioonivastast võitlust, mis on analüütikute sõnul suunatud ka poliitiliste vastaste vastu. Eriti on võideldud korruptsiooniga rahvavabastusarmees.

Pärast kümneaastast valitsemist ja võimu suurimat konsolideerimist pärast Mao Zedongi peaksid kõik kõrgemad tegelased aga juba olema Xi liitlased.

Li nimetati kaitseministriks 2023. aasta märtsis. Tema elulugu ja tiitel on internetis endiselt olemas. Qini välisministri ametist kõrvaldamise järel kadus ta kiiresti ka Hiina veebilehtedelt.

Hiina süsteemis ei ole ministrid oma valdkonna tippjuhid. Kaitseministrina allub Li kesksõjaväekomisjoni kahele aseesimehele, kes omakorda alluvad Xi’le. Ta on aga ka üks viiest riiginõunikust, kes on ministritest kõrgemal.