Kirja avaldas FBK direktorite nõukogu esimees Maria Pevtšihh, vahendab Meduza.

FBK kirjas öeldakse muu hulgas, et kehtestatud piirangud kahjustavad Putini režiimi vastaseid, kes on sunnitud Venemaalt lahkuma, ja vähendavad sanktsioonide efektiivsust. Lisaks sellele leitakse FBK-s, et kehtestatud piirangud diskrediteerivad sanktsioonide enda mõtet ja annavad Vene propagandale uusi argumente.

Pevtšihh täpsustas, et kiri sisaldab ka viiteid seadustele, vastuolude juriidilist analüüsi ja põhjendust võimalusele diskrimineerivad sanktsioonid tühistada.

Lisaks FBK-le on üleskutsega hiljuti kehtestatud sanktsioonid üle vaadata Euroopa võimude poole pöördunud ka Vene opositsioonipoliitikud Ljubov Sobol ja Maksim Kats.

Eesti keelas eile alates kella kümnest välispiirilt Eestisse sisenemise Vene föderatsiooni numbrimärki kandvatele mootorsõidukitele, kuna needki kuuluvad nüüd sanktsiooni alla. Siseministeeriumi kommunikatsiooniosakonna sõnul on viimasel ajal idapiiri kaudu Eestisse sisenenud ligi 40 Venemaa numbrimärgiga sõidukit päevas.

Sellega järgis Eesti Euroopa Komisjoni uut sanktsioonide tõlgendust, mille kohaselt ei ole Venemaal registreeritud mootorsõidukitel enam lubatud EL-i territooriumile tulla.

„Venemaa vastaste sanktsioonide eesmärk on üks – sundida agressorriiki taanduma oma riigipiiridesse,“ selgitas siseminister Lauri Läänemets. „Kuivõrd Euroopa Komisjon kehtivat sanktsiooni äsja täiendavalt selgitas ja Eesti peab vajalikuks kasutada kõiki võimalusi, et Venemaale agressiooni hinda tõsta, leidsime Läti ja Leeduga ametiasutustega konsulteerides, et ühiselt sanktsioone kehtestades on piirangud kõige mõjusamad.“

Mootorsõidukiga sisenemise keeld kehtib sõltumata selle omaniku või kasutaja viibimise alusest Eestis või Euroopa Liidus. Vene föderatsiooni numbrimärki kandvatel mootorsõidukitel lubatakse välispiiri kaudu Eestist lahkuda või ületada Euroopa Liidu sisepiire.

Venemaa föderatsiooni numbrimärki kandva sõiduki jõudmisel piiripunkti viib maksu- ja tolliamet läbi vastavad protseduurid. Mootorsõiduki kasutajal või omanikul tuleb koos autoga Venemaale tagasi pöörduda või ületada piir ilma selleta.

Jaga
Kommentaarid