Kolmapäeval osales terviseminister Kiievis kolleegide kohtumisel, kus arutati tervishoiutöötajate nappuse, nende läbipõlemise ja järelkasvu tagamise teemadel. Sikkut osales ka kahepoolsel kohtumisel Ukraina terviseminister Viktor Ljaškoga, kellega arutati ELi terviseandmete vahetamise lahendusega liitumist. „Ta uuris Eesti kogemuse kohta tervishoiutöötajate väljarände pidurdamisel peale ELiga liitumist,“ ütles Sikkut.

Peamiselt räägiti Sikkuti sõnul koostööst taastusravis. „Eesti on 2014. aastast pakkunud Ukrainale tuge eelkõige kaasaegsete õppekavade loomisel ja erialase väljaõppe võimaldamisel, kuid ka Ida-Tallinna Keskhaiglas amputatsioonijärgse proteesimise ning taastusravi pakkumisel Ukraina sõduritele,“ ütles minister.

Visiidil Kiievisse oli kaasas ka ITK taastusravikliiniku juhataja doktor Kaupo Ole, kes allkirjastas Rivne haiglaga koostöömemorandumi.

Ministri visiidiga samal ajal toimus Olena Zelenska kokku kutsutud riigipeade abikaasade tippkohtumine, kus Eestit esindas proua Sirje Karis. Kohtumisel keskenduti sõjast tulenevate vaimse tervise murede ennetamisele ja ravile. „Kohtumist modereeris Briti näitleja Stephen Fry, kellega sattusime tagasiteel samale rongile – on see ju praegu ainus ühistransport Ukraina ja Poola vahel,“ rääkis Sikkut kohtumistest.

Sirje Karis Kiievis: ärgem laskem agressoril võtta Ukraina lastelt nende tulevikku

Vabariigi Presidendi abikaasa Sirje Karis osales Ukraina riigipea abikaasa Olena Zelenska kutsel Kiievis toimunud riigipeade abikaasade tippkohtumisel, mis tänavu keskendus vaimsele tervisele. Samuti olid tippkohtumisel Ameerika Ühendriikide välisminister Antony Blinken, Taani peaminister Mette Frederiksen, Ukraina peaminister Denis Šmõha ja välisminister Dmõtro Kuleba.

„Sama oluline nagu on rindel Ukraina vabaduse ja maa kaitsmine, on tähtis ka märgata, millised haavad on sõda lõiganud Ukraina laste ja noorte hingedesse. Sõjatrauma mõju on tohutu. Nende hingehaavadega tuleb tegeleda kohe, ees on palju tööd. Laste, noorte, aga samuti täiskasvanute vaimse tervise probleeme märkamata või neid alahinnates võib Venemaa põhjustatud sõjakoleduste trauma heita ukrainlaste elule kauakestva tumeda varju,“ sõnas Sirje Karis. „Ärgem laskem agressoril võtta Ukraina lastelt nende tulevikku.“

Ta rääkis Ukraina sõjapõgenike abistamisest Eestis, rõhutades riigi koostööd ettevõtete ja vabaühendustega. „Samuti on abistamisse kaasatud Ukrainast pärit psühholooge, kes olid sunnitud kodumaalt lahkuma ja leidnud pelgupaiga Eestis. Ilma nendeta poleks võimalik pakkuda sellist abi nagu praegu suudame,“ lisas ta.

Eesti jätkab Ukraina ülesehitamise toetamist, sealhulgas keskendub laste abistamisele. Mõned kuud tagasi valmis Žõtomõris lasteaed. Koostöös Olena Zelenska fondiga toetab Eesti 300 000 euroga peremaja tüüpi kodude ehitamist, kus orvuks jäänud lapsed saavad üles kasvada tavaperedele sarnastes oludes.

Sirje Karis rääkis Eesti kogemustest vaimse tervise hoidmise vallas, mille nurgakivideks on riigi, ettevõtjate ja kodanikuühiskonna koostöö ning laia tugisüsteemi loomine, mis tähendab igaühele kättesaadavat abi vastavalt nende vajadustele. „Vaimse tervise heaolust ja teenustest tuleks mõelda kui püramiidist – selle tipus on psühhiaatrite ja kliiniliste psühholoogide professionaalne tugi kõige keerulisemate juhtumite jaoks. Selleks, et vältida enamiku murede jõudmist püramiidi tippu, on vajalikud kogukonna tugi ja suurem teadlikkus. See kasvatab inimeste psühholoogilist vastupidavust,“ sõnas Sirje Karis.

„See tähendab ka muutust hariduses, et lapsed oskaksid emotsioonidega toime tulla, tunda ära probleeme ja vajadusel olla teistele toeks. Sama kehtib ka nende vanemate ja õpetajate kohta,“ lisas Sirje Karis. Ta rõhutas heade suhete tähtsust lähedastega ning laiemalt vaimset tervist toetava keskkonna loomist, mille osad on näiteks ka spordirajatised, turvalised keskkonnad noorte ajaveetmiseks või muuseumid.

Sirje Karis tõi esile Eestis kasutusel olevaid algatusi nagu näiteks vanemaharidusprogrammid, Kiusamisvaba Kool, samuti nõuandeliinid, vaimse heaolu mobiilirakendused ja videonõustamise platvormid.

Eesti riigipea abikaasa külastas Kiievis Ukraina sõjakangelaste memoriaali, sõjamuuseumi ning Venemaa agressiooni tagajärjel hukkunud Ukraina laste mälestuspaika. Sirje Karis jättis sinna laste mälestuseks Edgar Valteri lastekirjandusest pärit tegelase Poku pehme kaisunuku.

„Venemaa agressiooni tagajärjel elu kaotanud Ukraina laste mälestuspaik on üks kurvemaid paiku, mida olen kunagi külastanud. Venemaa pimeda sõjakurjuse tõttu on katkenud paljud noored elud – ema ja vanaemana murrab see julmus mu südame. Iga murdunud noor elu on igale emale, isale, vennale, õele, kõigile lähedastele talumatu kaotus,“ sõnas Sirje Karis.

Sirje Karis osales riigijuhtide abikaasade tippkohtumisel toimunud arutelul, mis keskendus noorte ja laste tulevikule ning võimalustele noorte vaimse tervise eest rohkem hoolt kanda. Koos temaga võtsid sellest osa näiteks Slovakkia presidendi partner Juray Rizman, Armeenia peaministri abikaasa Anna Hakobyan, virtuaalselt Ameerika näitleja ja Ukraina toetaja Richard Gere. Tippkohtumisel osalesid samuti Leedu riigipea abikaasa Diana Nausėdienė, Tšehhi presidendi abikaasa Eva Pavlová, Sloveenia presidendi abikaasa Aleš Musar ning Taani peaministri abikaasa Bo Tengberg.