Prokuratuuri süüdistuse järgi jagas Carsten L. luureandmeid sõja kohta Ukrainas ja erasõjafirma Wagner kohta ning sai selle eest tasu umbes 400 000 eurot, vahendab BBC News Saksa meediat.

Süüdistus esitati veel ühele Saksa mehele, keda kahtlustatakse kullerina tegutsemises.

Mõlemaid võib oodata eluaegne vanglakaristus.

Saksamaa välisluureteenistuse Bundesnachrichtendiensti (BND) töötaja Carsten L. juhtis osakonda, mis jälgib välismaiseid telefoni- ja internetikommunikatsioone. Vaid mõni nädal enne vahistamist edutati ta taustakontrolli eest vastutajaks, teatasid Süddeutsche Zeitung ning ringhäälinguorganisatsioonid NDR ja WDR.

Carsten L. vahistati Berliinis mullu detsembris. Tema arvatava kaasosalise Arthur E. vahistas politsei kuu hiljem, kui ta USA-st lennukiga Saksamaale saabus.

Venemaal sündinud Saksa ärimeest Arthur E.-d süüdistatakse Moskvasse reisimises ja luureandmete üleandmises Venemaa Föderaalsele Julgeolekuteenistusele (FSB).

Mõlemale mehele esitati süüdistus eriti tõsises riigireetmises.

Saksa meedia teatel oli Arthur E. teemandikaupmees, kes pärast vahistamist „laulis nagu linnuke“. Kaks süüalust kohtusid nähtavasti esimest korda erapeol ühes Baieri jalgpalliklubis 2021. aastal ja Carsten L. rääkis Arthur E.-le oma tööst BND-s.

BND juht Bruno Kahl nimetas juhtunut šokiks. Siiski ütles ta ajalehele Tagesspiegel, et enamik üle antud materjalist oli piiratud väärtusega ja et BND on tugevdanud oma julgeolekumeetmeid, et hoida ära edasised lekked.