Insenerid koguvad raha, et toota Ukraina relvajõudude vajadusteks suure mahutavusega akupanku ja teisi laadimisseadmeid.

Solar Service’i direktor Dmõtro Kolossovskõi ütleb, et kuni 2022. aasta 24. veebruarini tegeles firma päikesepatareide tootmisega.

„Varem oli meie kontori esimesel korrusel kaunis näidistesaal, juhid istusid ülikondades ja lipsusega. Töötasime eraisikute ja ärimeestega. Kui algas täiemahuline sõda, kujundasime me tootmise ümber sisuliselt mõne nädalaga. Alguses pöördus meie poole sõber, kes läks sõdima. Ta küsis, kas saaks tekitada autonoomse jaama, et laadida tehnikat – raadioid, telefone ja Starlinki. Me aitasime teda ja mõistsime kohe, et saame kasulikud olla. Aegamööda hakkasime me tootma tooteid, mida on vaja rindel. Alguses olid need akupangad mahutavusega 60 000 milliampertundi, mis võimaldavad telefone laadida mitu päeva. Hiljem läksime üle veel suuremate lahenduste tootmisele, mis võimaldavad tagada Starlinki töö 10-15 tundi või isegi kauem,“ räägib Dmõtro Kolossovskõi.

Praegu on Solar Service’i laadimisseadmete peamised tellijad sõjaväelased. Seda tehnikat kasutavad nad lahinguväljal, kaevikutes või seal, kus ei ole elektrit. Insenerid ei loo tooteid aga ainult armee vajaduste jaoks, vaid ka väikeettevõtetele ning ka tsiviilelanikkonnale, et lahendada probleeme elektrikatkestustega.

„Elektrikatkestuste perioodil 2022.-2023. aasta sügisel ja talvel töötasime me välja lahendused seitsme haigla autonoomseks energiaga varustamiseks. Muu hulgas varustasime portatiivsete seadmetega vabatahtlike keskused. Ühtlasi anname oma panuse Ukraina vastupidavusse,“ lisab Kolossovskõi.

Kolossovskõi sõnul on tooteid ostnud eraisikud majadesse ja korteritesse ning ettevõtjad kontoritesse. Solar Service’i klientide hulgas on kindlustusettevõtted, millel on vaja tagada printerite ja arvutite toimimine et töö seisma ei jääks.

„IT-ettevõtted, erinevad teenuste osutamise esindused,“ toob Solar Service’i direktor näiteid.

Kui saabuvad tellimused sõjaväelastelt, täidetakse need prioriteetses korras. Sel juhul lükkuvad eratellimuste täitmise tähtajad edasi. Portatiivseid laadimisseadmeid aitavad sõjaväelastel soetada ka vabatahtlikud kogutud raha eest.

Hinnad sõjaväelaste jaoks

Akupank võimsusega 60 000 milliampertundi maksab 4100 grivnat (103 eurot). Selle jaoks töötati Solar Service’is koos partneritega välja ümbris, mis võimaldab riputada aku kõigi rakmete külge ja aitab kaitsta laadimisseadet löökide tolmu ja niiskuse eest.

Solar Service’i insener Jevhen Buturlja näitab kohvrikujulisi seadmeid. Need on niinimetatud akukohvrid, mis on välitingimustes väga vajalikud. Just nende abil saab laadida nii mobiiltelefone kui ka raadioid ning anda toidet Starlinkile ja teistele seadmetele.

Jevheni sõnul valmistab Solar Service kahe võimsusega akukohvreid. Esimene on 1,4-kilovatttunnine, millega Starlink töötab umbes 10-15 tundi. See maksab 35 000 grivnat (878 eurot). Teise mahutavus on kaks korda suurem ja see tagab 25 tundi tööd. See maksab 47 000 grivnat (1180 eurot).

Üks kohver pannakse kokku umbes kolme päevaga. Akukohvri laadimine toimub kas elektrivõrgust või päikesepaneelide abil.

Töö sõja tingimustes

Sõja tingimustes ei saa mööda vääramatutest jõududest. Dmõtro meenutab varast telefonikõnet sõbralt, kes töötab tuletõrjujana. „Mis teil juhtus, meil on väljakutse teie juurde töökotta,“ meenutab Dmõtro sõbra sõnu. Telefonikõne tuli komandanditunni ajal ja sel ööl Mõkolajivit järjekordselt pommitati.

Hiljem selgus, et umbes 10-15 meetri kaugusele Solar Service’ist kukkus rakett S-300.

„Pange tähele, 15 meetri kaugusel sisselennu kohast valge tara taga asub gaasitankla. Imekombel see ei plahvatanud! Kui oleks plahvatanud, oleks olnud veel lõbusam,“ ironiseerib Dmõtro.

Hoone teine korrus sai tugevalt kahjustada – purunesid kõik aknad ja uksed ning lagi varises sisse. Nüüdseks on hoone osaliselt parandatud – uksed ja aknad on vahetatud, aga ripplage ei ole endiselt paigaldatud.

Dmõtro kinnitab, et praegu tuleb töötada tingimustes, kus mürsk võib iga hetk sisse lennata.

„Tuleb töötada armee ja inimeste heaks. Aga vaatamata kõigele me alla ei anna ja jätkame tööd ning enese täiustamist. Sest praegu peavad kõik aitama. Sõjaväelased sõdivad ja tagala peab sõjaväelasi aitama, et meie võitu lähemale tuua,“ ütleb Solar Service’i direktor.

Jaga
Kommentaarid