Tegemist oli Põhja-Korea esimese kinnitusega, et King viibib nende juures, pärast seda, kui ta 18. juulil piirikülas ekskursioonil olles üle piiri jooksis. Enne seda teenis King USA armees Lõuna-Koreas, vahendab Associated Press.

Ametlik uudisteagentuur KCNA teatas võimudele viidates, et King ütles neile, et otsustas siseneda Põhja-Koreasse, sest tal oli halb tunne ebainimliku väärkohtlemise ja rassilise diskrimineerimise pärast USA armees.

KCNA teatel väljendas King valmisolekut taotleda Põhja-Koreas või kolmandas riigis varjupaika, sest ta „on Ameerika ebavõrdses ühiskonnas pettunud“.

Teatati, et juurdlus Kingi ebaseadusliku riiki sisenemise üle jätkub.

USA, Lõuna-Korea ja teised on süüdistanud Põhja-Koread välismaiste kinnipeetute kasutamises diplomaatiliste järeleandmiste saamiseks.

USA kaitseministeeriumi anonüümseks jäänud ametnik ütles, et USA-l ei ole mingit võimalust kontrollida Põhja-Korea väiteid Kingi kohta. Ametniku sõnul teeb Pentagon kõigi kanalite kaudu tööd Kingi kodumaale toomiseks.

Kingi perekond teatas, et tema ema Claudine Gates palub Põhja-Koreal poega inimlikult kohelda.

Kunagi Põhja-Korea saatkonnas Londonis töötanud ülejooksik Tae Yong-ho spekuleeris, et Põhja-Korea võib Kingi lõpuks vabastada, sest ei teatanud kohe kavatsusest ta põgenikuna vastu võtta ja mainis kolmandat riiki. Nüüd Lõuna-Koreas juristina töötav Tae viitas sellele, et Põhja-Korea nimetas Kingi „ebaseaduslikuks sisenejaks“, mitte „vabatahtlikult“ Põhja-Koreasse sisenenuks.

Varem on Tae öelnud, et Põhja-Korea ei taha ilmselt sellise madala auastmega sõjaväelast nagu King kaua kinni hoida, sest tal ei ole olulisi luureandmeid, aga tema elu korraldamine nõuab palju raha ja ressursse.