Ukraina välisministeerium mõistab agressorriigi provokatsioonilise tegevuse otsustavalt hukka. Ukraina välisministeeriumi teatel rikkusid venelased rängalt ÜRO hartat, ÜRO mereõiguse konventsiooni ja teisi rahvusvahelise õiguse norme, vahendab UNIAN.

„Selline tegevus on Venemaa Mustal merel navigatsioonivabaduse ja kaubalaevanduse ohustamise eesmärgipärase poliitika järjekordne näide. Avaldame toetust ja solidaarsust Türgile kui meie strateegilisele partnerile ning kutsume rahvusvahelist kogukonda võtma tarvitusele otsustavad meetmed Vene Föderatsiooni tegevuse ärahoidmiseks, mis takistab laevade rahulikku läbipääsu Mustal merel,“ öeldakse avalduses.

Ukraina välisministeerium rõhutas, et Venemaalt tuleb ära võtta võimalused laevaliikluse blokeerimiseks Mustal merel. Samuti kutsus Ukraina välisministeerium partnerriike tegema jõupingutusi viljakoridori taastamiseks.

Venemaa välisministeerium teatas eile, et Vene sõjalaev avas 13. augusti hommikul „hoiatustule“ Türgi kaubalaeva Şükrü Okan suhtes, mis suundus Ukraina Izmajili sadamasse ja keeldus täitmast Vene võimude nõudmist peatuda ja lasta last üle vaadata. Lisaks sellele saatsid venelased teadete kohaselt laevale sõjaväelased lasti sunniviisiliseks kontrollimiseks.

Ukraina presidendikantselei juhi nõunik Mõhhailo Podoljak nimetas intsidenti katseks kehtestada mereröövliõigust ja kutsus juhtunu juriidilisele fikseerimisele.

Jaga
Kommentaarid