Erikomisjoni istungile olid kutsutud peaminister Kaja Kallas, kelle asemel tuli kohale rahandusminister Mart Võrklaev, rahandusministeeriumi kantsler Merike Saks, presidendi sisenõunik Toomas Sildam, riigiprokurör Laura Aiaots ning Riigikontrolli esindaja.

Esimeste seas sai sõna Merike Saks, kes rääkis oma vestlusest Toomas Sildamiga, mis toimus 9. juunil kapos. Sildam väljendas Saksa sõnul muret presidendi kantselei rahalise seisu üle, hiljem liikus vestlus sinna, et on terve ports seadusi, mida oleks vaja kiiresti välja kuulutada. „Vestluses need kaks teemat seoti kokku,“ sõnas Saks. „Nendin, et selline vestlus ei ole kohane, tundsin end häiritult ja lõpetasimegi minu mäletamist mööda vestluse sellega, et neid asju ei ole kohane kokku siduda.“

Seejärel sai sõna Toomas Sildam, kes kinnitas vestlust Saksaga. Tema sõnul soovis ta saada Saksalt inimlikku nõu, sest presidendi kantseleil oli tõepoolest suur probleem ning ta uuris, kuidas taotlus edeneb.

„Siis ma tõesti möönan, ma sain aru, et tõenäoliselt presidendi kantselei lisataotlusega me enam kuhugi ei jõua. Selleks ajaks oli presidendi kantselei 25 päeva oodanud rahandusministri vastust. Kindlasti ma väljendasin oma frustratsiooni, tegin seda teravalt, oli musta huumorit. Olukord tundus mulle kui presidendi kantselei töötajale natuke alandavalt,“ rääkis Sildam.

Ta rääkis ka vestlusest rahandusminister Mart Võrklaevaga. Tema sõnul helistas ta Võrklaevale, et rääkida eelnõudest ning lisas ka jutu käigus, et Peep Jahilo on saatnud Võrklaevale meili ja sellesse tuleks suhtuda tõsiselt. Ta kinnitas, et kahte teemat ta omavahel kokku ei sidunud ja tehingut ei pakkunud.

Urmas Reinsalu päris korduvalt, et kellega veel Sildam rääkis. Sildami sõnul rääkis ta peaministri büroo juhi Gerrit Mäesaluga ja seda kinnitas ka Võrklaev.

Kas neid inimesi oli veel? Võrklaev ei olnud nõus nimesid ise välja tooma ja palus seda uurida Sildami käest, kes aga ei mäletanud. „Sildamil on korduvalt olnud mäluprobleeme selles asjas. Sa ütlesid enne, et sa oled korduvalt inimestega rääkinud presidendi rahaprobleemidest,“ sõnas Võrklaev. Sildami vastus ei muutnud: ta ei mäleta, kellega veel rääkis.

Reinsalu uuris Sildamilt veel, et kas keegi valitsusest suhtles temaga, et peaks kiiremini välja kuulutama seadused kui 14 päevane tähtaeg. „Mitte keegi ei ole valitsuse esindajatest pannud presidenti surve alla,“ sõnas Sildam.

Arutelu käigus kerkis üles ka see, et Sildam valetas Delfile 5. augustil, et ta ei tea, kes üritas seaduseelnõusid presidendi kantselei rahaprobleemiga siduda.

„Ma ei ole kaubelnud mõjuvõimuga, ma ei ole sidunud kokku otsust, mis puudutab kantselei võimalikku lisaeelarvet ja seaduste väljakuulutamist. Kui rahandusminister ütles oma intervjuus, et „mina julgen öelda, et Toomas Sildam on valetanud, see on üks ühele tuvastatav, et ta ütles Delfile laupäeval, et tema ei tea kellest jutt käib“ siis väga kurb. Mul oleks täna samasugune vastus Delfile, ma ei tea kellest jutt käib, mina ei ole mingit tehingut kellelegi pakkunud,“ rääkis Sildam.

Võrklaeva aga vastus ei rahuldanud. „Toomas Sildam on küll osav sõnamees, aga üks ühele see vale on olnud, et Delfis sa oled öelnud, et sa ei tea kellest jutt käib ja Peep Jahilo ütles eelmisel nädalal siin laua taga, et ta informeeris sind minu vestlusest temaga, kus me puudutasime ka sind, et seal ei saa ühtegi kahtlust olla kellest käib jutt. Ja teine pool see, et mina oleksin sinu nime võinud varem välja öelda ütlesid sa Delfis siis jällegi, Peep Jahilo kinnitas, et ta on sinuga vestelnud sellest, et mina olen temaga rääkinud, näinud probleemi, rääkinud sinu isikust ehk ma olen nii nime välja öelnud kui ka sul oli Delfi intervjuu ajaks teada, kellega on tegu,“ ütles ta.

Istungil uuriti ka, kas rahandusministeeriumil oleks siiski võimalik lisaraha presidendi kantseleile eraldada, kuid Võrklaeva hinnangul see võimalik ei ole.

Eelmisel teisipäeval sai erikomisjon kuulda rahandusministri Mart Võrklaeva, presidendi kantselei direktori Peep Jahilo ja riigikontrolöri Janar Holmi seisukohti tekkinud olukorras. Komisjoni esimehe Urmas Reinsalu sõnul on süüdistused võimuga kauplemises tõsised ning komisjon jätkab toimunu uurimist.

„Ma arvan, et siin on väga tõsiseid süüdistused õhus, kõik asjaosalised ühinesid selle kvalifikatsiooniga ning selles olukorras ei ole võimalust jääda poolele teele,“ ütles Reinsalu.

Jälgi istungit ka Delfi otseblogist: