Kuritegu toimus konsulaadi läheduses umbes kell 9.45 hommikul. Nii laskja kui ohver on Türgi kodanikud. Aukonsulaadi sekretärina töötanud naine jäi ellu, kuid viidi raskes seisundis haiglasse.

Kohaliku kuberneri teatel kannatas ründaja vaimsete häirete all. Telekanali Habertürk teatel usub politsei, et juhtunu oli seotud viisataotlust puudutanud tüliga. Poliitilistest motiividest esialgu teateid ei ole, vahendab Türgi meediat al-Jazeera. Justiitsminister Yilmaz Tunc mõistis rünnaku hukka.

Kohalike võimude teatel peeti ründaja koos relvaga kinni. Rootsi välisministeeriumi teatel viibib Rootsi peakonsul Izmiris ja üritab juhtunu kohta rohkem infot saada. Diplomaate ähvardavaid ohte ja nende leevendamiseks võetud meetmeid keeldus välisministeerium kommenteerimast.

Teisipäeval teatas Rootsi valitsus, et kasvanud terroriohu tõttu taastab riik Schengeni piiridel ajutiselt kontrolli. Nagu EPL eile kirjutas, on nii Rootsis kui Taanis toimunud viimasel ajal rida aktsioone, kus osalejad väljendavad meelsust koraani põletamise või muul viisil rüvetamisega. See ärritab moslemiriike, keda Islami Koostöö Organisatsioon on kutsunud koraani rüvetamist lubavaid riike sanktsioneerima.

Taani teatel kaalub valitsuskoalitsioon ususümbolite avaliku solvamise keelustamist, ent Rootsis peetakse seda sõnavabadusega kaitstud küsimuseks. Samas ütles peaminister Ulf Kristersson teisipäeval, et valitsus tegeleb praeguste seaduste, sealhulgas avaliku korra seaduse analüüsimisega.

Juulis ründasid meeleavaldajad Iraagis Rootsi saatkonda ning hiljem saatis riik välja Rootsi suursaadiku.