Hades Geodeesia OÜ bränd 3Di tegeleb ehitusandmete visualiseerimisega 3D-mudelite abil. Hiljuti valmis neil fotorealistlik 3D mudel Tallinnas Pronksi tänava teetööde ajal välja kaevatud Härjapea sillast, mida on võimalik vaadata nii telefonist, arvuti ekraanilt kui isegi VR-prillidega.

Mudeli avamisel võib esineda probleeme Safari veebilehitsejaga. Kui ei avane, kliki siia.

Mudel kujutab osaliselt välja kaevatud silla võimalikku laiust, sügavust ja pikkust. Praegusel hetkel on sild kaetud liivaga ning sisemine osa täidetud geopolümeeriga.

Mudeli konstrueerib spetsiaalne programm

3Di 3D animatsioonide spetsialist Andrei Bljahhin rääkis Delfile neljapäeval, et jäädvustamisega tegeletakse peamiselt selleks, et muinsuskaitse või arheoloogid saaksid mudelit hiljem kasutada.

Ta rääkis Delfile ka 3D-modelleerimise tööprotsessist. „Kaamera abil teeme umbes 100-10 000 pilti ja programm võtab iga pildi, analüüsib seda ja leides ühised objektid piltidel, konstrueerib matemaatilise 3D-mudeli,“ selgitas ta.

Oluline osa ajaloost

Tallinna linnavolikogu liikme ja ajaloolase Jaak Juskele (SDE) sõnul seisneb Härjapea silla tähtsus selles, et aitab paremini mõista, kust täpselt voolas kadunud Härjapea jõgi.

„Arvestades, et Härjapea jõgi oli Tallinna tööstuse häll ja on olnud väga pikalt tähtis veekogu, siis selle kadunud jõe lugu vääriks kindlasti paremat tutvustamist. Kuna mälu sellest, kus jõgi voolas, on tõesti kadunud,“ selgitas Juske.

Loe Härjapea silla ajaloost lähemalt siit.

Tallinn on otsustanud silla säilitada. „Oleme jõudnud otsusele, et sild jääb alles ja tulevastel põlvedel on võimalik seda soovi korral lahti kaevata ja eksponeerida,“ ütles Tallinna abilinnapea Vladimir Svet.