Andrei Korobeiniku hinnangul on Kõlvarti ja Kiige valimisvõitlus Keskerakonnale kasulik ning sellega kaasnev debatt viib parteid edasi olenemata sellest, kes uueks esimeheks saab. Tema isiklik eelistus langeb aga Kõlvarti kasuks.

„Usun, et nii Mihhail Kõlvart kui Tanel Kiik on väärikad kandidaadid Keskerakonna esimehe kohale. Kuid pean väga oluliseks, et uus erakonna esimees loobuks erakonna „tagatoa“ teenustest. Sellega pole Jüri Ratas hakkama saanud, ja mul endal puudub kindlus, et sellega saaks hakkama Tanel Kiik, keda Jüri Ratas erakonna esimehe kohale pakkus. Just tagatoa kitsa ringi ebakompetentsed otsused andsid hoogu meie erakonna allakäigule,“ kirjutas Korobeinik.

Ta ei ütle, kes täpselt nimetatud tagatoa kitsasse ringi kuuluvad, kuid kirjutab nende hingele palju patte.

„Vähem kui aasta enne Riigikogu valimisi lahkusime ise Toompea koalitsioonist, millega kaasnes tohutu reitingu langus. Valimisnimekirjade koostamisel oleme teinud palju vigu – esinumbriteks said pandud nõrgad kandidaadid, kes ei ole isegi enda nimekirjas paremat tulemust saavutanud (üldisest valimisvõidust rääkimata). Mõnes ringkonnas on loobutud tugevatest kandidaatidest – selleks et nimekirja esinumber saaks rohkem hääli, mis siis, et sellega jäi ringkond mandaadist ilma. Üldnimekirja koostamisel oleme lähtunud onupojapoliitikast ja selle tulemuseks pole Keskerakonnal riigikogu esindajaid neljas olulises valimisringkonnas. Valimiskampaania tegemisel jätsime piirkonnad üksinda, kuigi olen korduvalt teinud ettepanekuid erakonna struktuuri optimeerimiseks olemasoleva eelarve raames,“ manitses Korobeinik.

„Kokkuvõttes – suur kaotus Keskerakonnale Riigikogu valimistel ja palju suurem kaotus Eesti ühiskonnale, kus nüüd viivad enda poliitikat ellu meie konkurendid, ja kasvava maksukoormuse tõttu suureneb ebavõrdsus. Piirkondade ja erakonna liikmete kaasamise asemel otsustasid meie erakonna strateegia üle üksikud inimesed, kes selgelt ei saanud oma tööga hakkama. Loodan, et sõltumata kongressi tulemustest suudab erakond edasi liikuda ühtsena, „tagatoa“ mõju taandub ja lõpuks õpime kasutama meie tohutut potentsiaali 14 000 erakonnaliikme näol.“

Keskkontori teerull sõidab Kõlvarti toetajatest üle

Korobeinik annab mõista, et hämar tagatuba soosib esimehe valimistel Jüri Ratase leeri kandidaati Tanel Kiike ja saboteerib „vale kandidaadi“ toetajaid.

„Tegin ettepaneku, et Pärnumaa piirkond võiks toetada mõlemat kandidaati Keskerakonna esimehe kohale, kuid piirkonna juhatus otsustas häälteenamusega toetada vaid Tanel Kiike. Keskerakonnal on ligi 30 piirkonda ning mõned neist toetavad ülekaalukalt ühte või teist kandidaati, kuid Pärnumaa piirkond pole kindlasti üks nendest. Pärnumaale sarnaselt läks keskkontori teerull tööle ka teistes piirkondades, näiteks Haapsalus jäid „vale kandidaadi“ toetajad kongressi kutsest ilma, mis siis, et ka selles piirkonnas on erinevaid arvamusi,“ kirjutas Korobeinik.

Pärnu volikogu fraktsioon jäi aga Kõlvarti poolele.

„Olen radikaalselt vastu igasugusele erakonna lõhestamisele ning minu ettekujutusse erakonna sisedemokraatiast selline valik ei mahu. Kuna teame, et Pärnumaa piirkonnas on palju toetajaid mõlemale kandidaadile, otsustasime Pärnu volikogu fraktsiooniga toetada Mihhail Kõlvartit. Usun, et kongressi delegaadid saavad teha õige otsuse – sellise, mida igaüks neist peab õigeks, mitte sellise, mida surutakse neile peale.“

Keskerakonna erakorraline kongress toimub 10. septembril Paides E-Piima spordihallis. Peale erakonna esimehe valitakse juhatuse liikmed, revisjonikomisjoni liikmed ja aukohtu esimees.