Venemaa rünnaku tõttu Ukrainas on Euroopa Liit kehtestatud muuhulgas impordi- ja ekspordikeelud erinevatele kaupadele. Need kehtivad ka posti- ja kullersaadetistele ning nende eiramine võib kaasa tuua karistuse.

Maksu- ja tolliameti tollipunkti juhataja Albina Saar ning Omniva pakisorteerimise juht Eduard Rešetov puutuvad igapäevaselt kokku juhtumitega, kus eraisikud ja ettevõtted püüavad posti teel saata nii Eestist Venemaale või Valgevenesse kui ka vastupidi keelatud kaupu.

„Näiteks selle aasta 1. märtsist kuni 30. juunini oleme täiendavaks kontrolliks avanud 1603 postipakki ja tuvastanud sanktsioonide rikkumise 113 korral,“ ütles Saar. „Väiksemate rikkumiste korral postipakk tagastatakse saatjale, suuremate rikkumiste puhul alustatakse kriminaalmenetlust,“ märkis ta.

Populaarsed kaubad, mida nimetatud riikidesse üritatakse saata, on Eduard Rešetovi sõnul näiteks igasugune elektroonika, autode ja mootorrataste varuosad, aga ka brändiriided ja aksessuaarid, mille väärtus ulatub üle 300 euro, uisusaapad ja -terad, sukeldumisvarustus.

„Kui aga räägime sanktsioneeritud kaupade impordist ehk Venemaalt ja Valgevenest Eestisse saadetud kaupadest, siis alates sanktsioonide kehtestamise algusest on inimesed, kas teadmatusest või tahtlikult, püüdnud kõige enam saata Eestisse kosmeetikatooteid nagu šampoonid, kreemid ja hambapasta; liha; ravimeid; aga ka CD- ja vinüülplaate; mobiiltelefone ja muud tehnikat ning tubakatooteid, eriti e-vedelikke ja e-sigarette,“ loetles Albina Saar.

Maksu- ja tolliametil on kohustus teostada postipakkide liikumise üle järelevalvet ja koostöös Omnivaga takistada keelatud kaupade, sealhulgas sanktsioonide alla kuuluvate kaupade vedu. „Kui pakis on midagi keelatut, võib olla üsna kindel, et leiame selle üles,“ sõnas Saar.

Ta lisas, et keelatud kaupade osas suhtutakse väga rangelt eriti nendesse saadetistesse, mille sisu Venemaale jõudmine võib aidata viimasel jätkata sõjategevusega Ukrainas.

Enne postipaki saatmist Venemaale või Valgevenesse tasub maksu- ja tolliameti koduleheküljelt kontrollida, ega saadetise sisu ei kuulu keelatud kaupade alla. Sama kehtib ka Eestisse tuleva paki kohta: sele sisuks olevat kaupa peab olema lubatud Euroopa Liitu toimetada. Lisaks Venemaale ja Valgevenele on sanktsioneeritud ka kaubavahetus nende Ukraina piirkondadega, mis ei ole täna Ukraina valitsuse kontrolli all.