Ettelugejate hulgas on laulja ja laulukirjutaja Monetotška, filmirežissöör Andrei Zvjagintsev, näitlejad Jana Trojanova ja Dmitri Nazarov, majandusteadlane Sergei Gurijev, räppar Vladi ja teised.

Muu hulgas tsiteeris Navalnõi Tartu ülikoolis tegutsenud kirjandusteadlast, semiootikut ja kultuuriajaloolast Juri Lotmanit.

„Mulle meeldib väga meie kaasmaalase, filoloogiateaduste doktori professor Lotmani formuleering. Esinedes tudengite ees, ütles ta kord: „Inimene on alati ettenägematus olukorras. Ja siin on tal kaks jalga: südametunnistus ja intellekt.“ Mulle tundub, et see on väga tark mõte. Ja inimene peab toetuma mõlemale neile jalgadele,“ ütles Navalnõi.

„Mind süüdistatakse selles, et õhutan vihkamist võimude ja eriteenistuste, kohtunike ja partei Ühtne Venemaa esindajate vastu. Aga ei, ma ei õhuta vihkamist. Ma lihtsalt mäletan, et inimesel on kaks jalga: südametunnistus ja intellekt. Ja kui teid koos selle võimuga endal laupa ja tulevikku puruks lüües libastumine ära tüütab, kui te lõpuks aru saate, et loobumine südametunnistusest viib lõpuks intellekti kadumiseni, siis võib-olla tõusete te nendele jalgadele, millel inimene seisma peab, ja me võime koos Tuleviku Kauni Venemaa lähemale tuua,“ lausus Navalnõi.

„Soovimata toetuda südametunnistuse jalale, tegi minu Venemaa mitu suurt hüpet, tõugates kõiki ümberolijaid, ja varises seejärel mürinal libastudes kõiki ümberolijaid purustades kokku. Ja rabeleb praegu kord pori-, kord verelombis, murtud luudega, vaese, paljaks varastatud elanikkonnaga ning ümberringi lamavad kümned tuhanded 21. sajandi kõige rumalamas ja mõttetumas sõjas hukkunud. Aga varem või hiljem tõuseb ta loomulikult jälle üles. Ja meist sõltub, millele ta hakkab toetuma tulevikus,“ ütles Navalnõi.

Jaga
Kommentaarid