Esimene sõit autoteki juurde toimus laupäeva öösel ning robot käis ära umbes 70 meetri sügavusel. Vrakist võeti erinevaid proove, muu hulgas lõikas uurimismeeskond laevakerest välja terastüki, mis on juurdluse käigule väga tähtis.

Tööde viimaseks etapiks on vöörirambi ülestõstmine, milleni loodetakse jõuda lähipäevil.

„Rambi tõstmine on plaanitud viimasena tööna, kuna see ajab merepõhjast üles setteid, mis võivad muuta autoteki nähtavuse väga kehvaks. Sellepärast me soovime autoteki videouuringu kõigepealt lõpetada ja seejärel alustada rambi üles tõstmist. Tõenäoliselt see saab juhtuma lähipäevil,“ sõnas Ohutusjuurdluse Keskuse projekti juhtivekspert Tauri Roosipuu.

Estonia hukust pääsenute esindaja hinnangul oli visiiri juhtkang blokeeritud haamri või muu taolise objektiga. Vrakki uuriv meeskond kontrollis seda väidet.

„Kuna visiiri ja rambi juhtkapp asub autoteki sissepääsu kõrval, siis eile alanud autoteki videouuringu käigus vaatlesime lähedalt ka juhtkappi. Allveeroboti sõukruvi veejoa toimel eemaldus moodustiselt oranž kiht ning pärast väikest müksu robotiga lagunes moodustis väikesteks tükkideks. Haamrit või muud taolist objekti ei leitud,“ rääkis Roosipuu.

Meretöid teevad ohutusjuurdluse keskus (OJK) ja Rootsi õnnetusjuhtumite uurimise amet (SHK) koostöös Soome ametiasutustega. Meretööde lepinguline partner on Norra ettevõte Reach Subsea AS, uuringud tehakse Norra lipu all sõitva uurimislaevaga Viking Reach. Meretööd koos sihtkohtadesse sõitudega kestavad ohutusjuurdluse keskuse sõnutsi olenevalt ilmast 7–8 päeva. Veealused uuringud tehakse allveerobotitega, tuukrid parvlaeva Estonia vraki juurde ei sukeldu.