I tantsupeo etenduse eel hingasid tuhanded tantsijad ühes rütmis. Ikka ja jälle joosti ning keerutati tantsu. Kõikidele möödujatele visati patsu. Ümber staadioni oli tuhandeid rahvariietes lapsi, noorukeid, lapsevanemaid ja eakaid.

Tantsuväljakust eemal oli üles ehitatud telkidest laagrid, et päikese eest ennast kaitsta. Mõnes telgis oli kohale tassitud suisa pingid ja lauad. Poisid hüppasid teineteise kraesse ja tüdrukud noomisid: „Lõpetage ära!“. Naeratus suul ei kadunud aga kellelgi.

Tantsupidu on lihtsalt nii võimas! Olen sada protsenti rahul, et siia tulin,“ rääkis üks noormees Tallinna Õpilasmaleva rahvatantsurühmast, kes peol oli esimest korda. „Olulised on head sõbrad ja toetav rahvatantsurühm,“ ütles trupikaaslane kõrvalt.

Kolme rahvatantsurühma juhendaja Moonikal tuli etenduse ajal palju joosta ja organiseerida. „Pean vaatama, et nad õigel ajal paigale saaksid.“ Väsimust Moonika veel ei tundnud ja uskus, et ka kõik tantsijad kosuvad puu all. „Kuigi on raske ja palav, siis nautige!“

Oma noorema lapse esimest tantsupidu tuli vaatama ka Taimo. „Uhke tunne on. Kõik läheb hästi!“