Biden ütles lisaks, et Xi jaoks oli väga piinlik, et arvatav Hiina luureõhupall varem sel aastal USA õhuruumis kursilt kõrvale kaldus, vahendab Reuters.

Pole teada, miks Biden nende avaldustega Xi kohta esines.

„Põhjus, miks Xi Jinping väga ärritus, kui ma tulistasin selle õhupalli alla koos kahe vagunitäie spioonivarustusega, oli see, et ta ei teadnud, et see seal oli,“ ütles Biden Californias toimunud rahakogumisüritusel. „See on diktaatorite jaoks väga piinlik. Kui nad ei tea, mis toimub. See ei pidanud liikuma seal, kus ta oli. See puhuti kursilt kõrvale.“

Biden teatas lisaks, et „Hiinal on tõelised majandusraskused“.

Blinken ja Xi leppisid oma kohtumisel kokku Washingtoni ja Pekingi ägeda rivaalitsemise stabiliseerimises, et see ei muutuks konfliktiks, aga ei suutnud saavutada mingit läbimurret suhete parandamisel.

Hiina välisministeeriumi esindaja Mao Ning ütles täna, et Hiina presidendi Xi Jinpingi diktaatoriks nimetamine USA presidendi poolt on äärmiselt absurdne ja vastutustundetu.

Mao ütles, et Bideni jutt rahakogumisüritusel Californias on täielikus vastuolus faktidega, rikub tõsiselt diplomaatilist protokolli ja riivab rängalt Hiina poliitilist väärikust, vahendab Associated Press.

„See on jultunud poliitiline provokatsioon. Hiina väljendab tugevat rahuolematust ja vastuseisu,“ ütles Mao. „USA märkused on äärmiselt absurdsed ja vastutustundetud“.

Mao kordas, et Hiina õhupall oli mõeldud meteoroloogilisteks uuringuteks ja sattus kursilt kõrvale kogemata.

„USA oleks pidanud sellega tegelema rahulikult ja professionaalselt,“ ütles Mao. „USA moonutas aga fakte ja kasutas jõudu selle intsidendi ülespuhumiseks, paljastades oma kiusamise ja hegemoonia iseloomu.“