Istung sai alguse kolmapäeval kell 14 ning kestis läbi öö kuni neljapäeva hommikuni kell 9:30. Siis tehti 30-minutiline paus ja riigikogu töö jätkus veel kolm tundi.

Üldiselt möödus pea 20-tunnine ööistung jätkuvalt obstruktsiooni tähe all – opositsiooni saadikud võtsid arvukalt sõna ning istungi juhatajad proovisid neid manitseda mitte istungit asjatult venitama.

Olukord suures saalis läks aga eriti hulluks öösel kella 2 aegu, kui Martin ja Mart Helme tõstsid saalist häält selle vastu, et riigikogu aseesimees Toomas Kivimägi ei andvat saadikutele võimalust rääkida.

Näiteks hüüdis Mart Helme kell 2:21 istungi juhatajale: „Ära käitu nagu väike laps! Meil on täpselt samasugune mandaat nagu sinul! Täpselt samasugune! Ära kuritarvita võimu! Ära arva, et sul on mingi 60 häält siin! Need 60 häält pudenevad võib-olla juba kuu aja pärast laiali! Ära arva, et sa oled võitmatu! Et see on võitmatu koalitsioon! Ei ole! Napoleon ka arvas, et see on võitmatu koalitsioon, lõpuks lõpetas vähihaigena.“

Kivimägi väitis seevastu, et päevakorra teemast kõrvalekalduvate sõnavõttude piiramine on Riigikogu kodu‑ ja töökorra seadusest lähtuvalt istungi juhatajale lubatud.

Helmede ja Kivimäe konflikt päädis 10-minutilise vaheajaga, kuid istungi otseülekandelt on kuulda, kuidas äge sõnavahetus jätkub ka siis.

Vaata lähemalt videost!