Videost kõlab üldise segaduse keskel, justkui Martin Helme mainiks Kivimäele järgmist: „...viskame su aknast välja, kui sa korra veel nii teed, päriselt ka! See on ennekuulmatu, et sa tuled ütled riigikogu puldist kõnet pidavale saadikule, et „see ei puutu asjasse, härra kõneleja“, sellist asja ei ole kunagi varem tehtud.“

Riigikogu stenogrammis kirjutati Helme öeldu välja natuke teisiti: „…visatakse aknast välja, kui sa korra veel nii teed. Päriselt ka! See on ennekuulmatu, et sa tuled ütled riigikogu puldist kõnet pidavale saadikule, et see ei puutu asjasse, ära kõnele enam. Sellist asja ei ole mitte kunagi varem tehtud.“

EKRE kommunikatsioonispetsialist Holger Berg edastas Delfile Martin Helme kommentaari, kus too sõnas, et pidas väljaviskamise vääriliseks hoopistükkis ühte raamatut. „Martin Helme palus edasi öelda, et aknast väljaviskamine ei käinud Kivimäe kohta, vaid nn kollase raamatu ehk riigikogu kodu- ja töökorra seaduse kohta,“ ütles Berg.

EKRE riigikogu saadik Anti Poolamets käis neljapäeval täiskogu istungil välja ka oma versiooni. „Kuna ma istun täpselt siin, kus seda häält tehti, siis kinnitan, et Martin Helme lubas viisakuse aknast välja visata, mitte härra Kivimäge. Ja kui sealt kaugelt ei kuulda või stenogramm ei kuule nii kaugele, siis see ei ole vabandus, et libauudist levitada,“ rääkis Poolamets.

Kuidas olukord selle punktini eskaleerus, saab lugeda riigikogu ööistungi stenogrammist:

Hea juhataja! Head kolleegid! Ma kõigepealt tahan tänada ettekandjat, kes tõesti väga sisuka ettekande tegi. Ja tänan ka kõiki küsijaid, sest läbi nende küsimuste saime me sellel teemal palju rohkem teada. Viimaste nädalate riigikogu juhtimise koha pealt mulle tundub, et kui me tihti räägime, et me ei tahaks, et Euroopas kuskil oleks ühendatud mingi asi, kes kontrollib meie tegevust, siis mul on küll tunne, et viimaste päevade tegevuses, kuidas riigikogu juhitakse juhatuse poolt, kuidas inimesed ise arvavad, et nemad loevad seda kollast raamatut nii, nagu nemad loevad – ja siis see ongi ainuõige –, ja sõna annavad siis, kui nad soovivad, mitte siis, kui seda küsitakse. Eriti ma ütleksin protseduuriliste koha pealt, et jah, ma olen nõus, et kui siin tuleb 100 protseduurilist, siis see ei ole loogiline. Aga meil saalis on siin, ma ei oska protsentuaalselt öelda, aga praegu saali vaadates…

02:14 Aseesimees Toomas Kivimägi

Hea kolleeg, palun jääda päevakorra juurde! Palun jääda päevakorra juurde!

02:14 Aivar Kokk

See on praegu täpselt seesama, mida Toomas järjekordselt teeb, eks. Mitte keegi ei saa öelda mulle, kui ma tulen kõnet pidama, millest ma räägin ja kuidas ma räägin. Seesama sekkumine pidevalt ja otsustamine ühe isiku poolt, noh, praktiliselt kahe isiku poolt 99 riigikogu liikme suhtes ongi see teema, mis on tekitanud olukorra, et usaldamatus. Me täna siin öösel oleme ainult ühel põhjusel, et esmaspäeval 27 minutit lasti küsida või üle anda eelnõusid, siis öeldi, et kõik. Kuidagi on olnud üle 30 aasta siin riigikogus mingi süsteem, kokkulepped, ja äkki need kokkulepped on kadunud. Lihtsalt on alanud teerull ja arvamus.

Ma tahtsin enne, kui Toomas segama hakkas, rääkida seda, et kui siin praegu saalis vaadata, siis enamus siin saalis peaaegu on need, kes on esimest korda siin riigikogus. Kui paljud teist teavad, mida mina tegelikult tahtsin protseduuriliselt küsida, et kas ka enne arutelu öeldakse, kuidas seda arutelu läbi viiakse, mitu küsimust on, kes võivad tulla siia kõnet pidama? Ei, järgmine punkt tuleb täpselt samamoodi. On kaks ettekandjat, kas mõlemal on üks küsimus. Kas ühele võib kaks esitada? Kas kõnesid võivad kõik pidada või ainult fraktsiooni esimees? See unustatakse ära. See, mis ongi juhataja ülesanne. Ja mina teeks küll ettepaneku, nii nagu praegu on Euroopa Liidu õiguskaitsekoostöö ameti tegevuse kontroll, me võib-olla võiks teha siin parlamendis ettepaneku, et Euroopa Liidus oleks ka parlamentide juhatamise järelkontroll, kuhu me oma esindajad saadame. Sest muidu ei ole võimalik absoluutselt siin teha. Tuleb Jüri juhtima, kellel on kogemus, ma võib-olla eksin, aga vähemalt 2017 oli ta juba juhatuses. Mitte ühtegi korda ei ole meil tekkinud vaidlusi. Kui ikka Jüri on öelnud, et aitab nendest protseduurilisest, siis enamus juhtudel kaovad need protseduurilised ära, sest ta on lasknud need küsimused ära küsida. Aga millegipärast praegugi hetkel pidevalt püütakse mul selja taga…

02:17 Aseesimees Toomas Kivimägi

Hea kolleeg, ma katkestan!

02:17 Aivar Kokk

See ei ole absoluutselt võimalik katkestada. (Toomas Kivimägi üritab midagi öelda: „Hea kolleeg…“) Toomas, see ei ole sinu võimuses, eks, rikkuda pidevalt seda korda.

02:17 Aseesimees Toomas Kivimägi

Head kolleegid, ma selgitan. (Hääl saalist.) Head kolleegid! Head kolleegid, ma selgitan. (Aivar Kokk räägib kohalt.) Aivar, kas sa lubad mul? Hea kolleeg, ma palun… (Aivar Kokk jätkab koha pealt rääkimist.) Hea kolleeg, ma ütlen vaherepliigi ja siis lülitan sinu mikrofoni tagasi. Ma loen ette, riigikogu kodu‑ ja töökorra seaduse § 72 lõige 1 ütleb nii: kui ettekandja, sõnavõtja või küsija kaldub päevakorraküsimusest kõrvale, nõuab istungi juhataja, et pöördutaks tagasi päevakorraküsimuse juurde. Hea kolleeg Aivar Kokk, tee palun see kollane raamat ükskord endale selgeks. Tee palun see endale selgeks. (Aivar Kokk vastab kohalt.) Ma vastasin, ma vastasin sellele sulle hiljem. (Aivar Kokk jätkab.) Jah. Head kolleegid, sellega on läbirääkimised lõppenud. (Hääl saalist.) Kohe-kohe, üks hetk, palun! Ei, ei ole, võib. Kohe. Üks hetk, kolleegid! See on riigikogu kodu‑ ja töökorra seaduse paragrahv, lehekülg 234. Võtke palun lahti. Kohe loen teile ette.

Nii, 230, mis räägib vastusõnavõttudest, ja siin see kommentaar kaks ütleb, et seda võimalust saavad kasutada vaid need, kellel on päevakorraküsimuses vastavalt riigikogu kodu‑ ja töökorra seadusele sõnavõtuõigus. Antud juhul on sõnavõtuõigus ainult fraktsioonide esindajatel. Nii et head kolleegid Rain Epler, Kalle Grünthal, ma oletan, et te tahtsite vastusõnavõttu. Teil selleks õigust ei ole. Ja see ei ole mingi suvaõigus, see kollane raamat täpselt nii ütleb. Ja nüüd võtan kaks protseduurilist küsimust, mis on üleval. Martin Helme, palun kõigepealt. (Saalist karjutakse.) See on lehekülg 234. Palun, Martin Helme!

02:20 Martin Helme

Kalle Grünthal soovis täpselt seda paragrahvi täpsustust, mis ette loeti. Teiseks ma tahan ikkagi öelda, et lõpetame selle asja ära, et läbirääkimistel kõnede ajal hakata sealt puldist kellelegi ütlema, mida tohib, mida ei tohi öelda. Seda ei ole kunagi tehtud. Kui on kaheksa minutit, ta jõuab võib-olla oma viimase sõnaga, oma viimase lausega selle päevakorrapunkti ja selle konkreetse eelnõu ivani. Ja kõik see sinna ette on luuleline sissejuhatus. Seda, et sealt tagant hakata rääkima, et räägi teist või kolmandat moodi, seda ei ole kunagi tehtud ja ärme tee praegu ka, muidu läheb temperatuur siin varsti jälle keema. Aitäh!

02:21 Aseesimees Toomas Kivimägi

Hea kolleeg Martin! No ma loen, mustvalgel on see kirjas ja ma ei kuritarvita seda õigust, ma ei ole seda kuritarvitanud. (Mart Helme hõikab midagi vahele, juhataja püüab tast üle rääkida.) Ma tegin seda esimest korda, paludes tal jääda, minna päevakorra juurde. (Mart Helme saalist: „Ära tee niimoodi! Sa segad vahele, sa ei anna sõna!“ Martin Helme sekkub ka.) Aga kui ta hakkab hoopis millestki muust rääkima? Mis me selle kollase raamatuga teeme, viskame minema? (Mart Helme: „Sa loodad aega võita niimoodi, aga vastupidi, sa kaotad aega! Lõpeta ära! Võiks lugupidavalt kõikidesse suhtuda!“) Ma olen olnud väga lugupidav, väga lugupidav. (Juhataja püüab üle rääkida.) Helir-Valdor Seeder, palun! Helir-Valdor Seeder, palun! (Mart Helme väga kõval häälel: „Ära käitu nagu väike laps! Meil on täpselt samasugune mandaat nagu sinul! Täpselt samasugune! Ära kuritarvita võimu! Ära arva, et sul on mingi 60 häält siin! Need 60 häält pudenevad võib-olla juba kuu aja pärast laiali! Ära arva, et sa oled võitmatu! Et see on võitmatu koalitsioon! Ei ole! Napoleon ka arvas, et see on võitmatu koalitsioon, lõpuks lõpetas vähihaigena.“ Jätkab veel natuke.)

02:22 Aseesimees Toomas Kivimägi

Mul on väga piinlik ja kahju, Mart Helme, sinu käitumise pärast. (Mart Helme räägib edasi. Martin Helme sekkub: „Peabki piinlik olema! Kõnesid ei saa ju niimoodi katkestada, segada ja ütelda, et ära nüüd räägi, Peabki piinlik olema.“) Hea kolleeg Martin Helme, ma loen veel korra ette, kui ei olnud aru saada. (Martin Helme: „Kolmkümmend aastat järjest ei ole olnud ühtki riigikogu juhatajat, kes hakkab kõnelejat ...“ Räägib veel kõva häälega midagi).

02:23 Aseesimees Toomas Kivimägi

Hea kolleeg Martin, kui seda paragrahvi kasutada nii, nagu see kirjas on, võiks üle ühe kõne katkestada. Aga ma ei ole seda teinud. (Martin Helme räägib vahele.) Ma ei ole seda teinud ja see oli väga erandlik. See oli erandlik juhtum, kui ma seda tegin. (Martin Helme: „Praegu!“) Jaa, ma ütlesin, et see oli erandlik juhtum, kui ma seda tegin. Ma ei pretendeeri sellele, Martin, ma ei pretendeeri seda kasutama palju. Ma tõesti ei pretendeeri sellele. Aga kui täiesti mööda minnakse, siis ma jätan endale õiguse seda kasutada. (Martin Helme: „Sul ei ole seda õigust!“) On õigus. (Saalist segatakse vahele.) Head kolleegid, palun korda! (Saalist hüütakse: „Riigikogu liikme sõna on vaba! Ja kui ta on vaba, siis saab riigikogu liige rääkida.“) Jah, siis sa võid minna sinna platsi peale rääkima, kui sa tahad. Helir Helir-Valdor Seeder. (Saalist karjutakse vahele.) Siin on oma järjekord, see, mis järjekorras me räägime. Kui 101 inimest korraga räägivad, siis ei saa mitte keegi mitte millestki aru. Head kolleegid, arvestame seda! (Mart Helme: „Sa ei lase ju rääkida!“) Palun, Helir‑Valdor Seeder, protseduuriline küsimus!

02:24 Helir-Valdor Seeder

Ei, ma ei suuda üle karjuda. (Mart Helme: „Sa ei lase ju rääkida!“)

02:24 Aseesimees Toomas Kivimägi

Kui te ei lase rääkida, siis ma lõpetan ära ka protseduurilised küsimused. Miks me… (Saalist segatakse vahele. Mitu inimest räägib läbisegi. Martin Helme: „Lasid jälle asja hapuks. Nii ei saa edasi minna! Sa ei saa seda istungit pidada niimoodi, kui sa teed niimoodi. Mis sa arvad, et me laseme teha seda või?“) Teil ei ole õigust niimoodi karjuda, Martin! Teil ei ole niimoodi õigust karjuda. (Martin Helme jätkab karjumist: „Kuidas te saate istungit niimoodi piirata? Me ei lase sul piirata saadikute kõneõigust.“) Ma kasutan seda, mida ütleb riigikogu kodu‑ ja töökorra seadus. Teie sellele viitate. (Martin Helme: „Ei saa! Sa ei saa seda istungit niimoodi pidada!“) Head kolleegid, ma ei võta rohkem protseduurilisi küsimusi, kuna mul ei ole võimalik sellele vastata. (Mart Helme kommenteerib: „…ma ei võta, ma ei tee, ma ei luba. Sa katsetad, kui kaugele saab minna. Me ei lase sel niimoodi rahumeelselt sündida lihtsalt ja ongi kõik.“) Head kolleegid, eelnõule muudatusettepanekuid ei ole esitatud. Juhtivkomisjoni ettepanek on viia läbi eelnõu 24 lõpphääletus. (Martin Helme hüüab midagi vahele.) Martin Helme, palun!

02:25 Martin Helme

Palun kümme minutit vaheaega enne hääletust.

02:25 Aseesimees Toomas Kivimägi

Vaheaeg kümme minutit. (Mart Helme hüüab: „…sina ole üldse vait! Sa ei ole siin varem olnud ja ei teagi, kuidas siin asju aetakse.“) Mart, palun olla viisakas kolleegidega! (Saalis karjutakse läbisegi. Martin Helme karjub: „…visatakse aknast välja, kui sa korra veel nii teed. Päriselt ka! See on ennekuulmatu, et sa tuled ütled riigikogu puldist kõnet pidavale saadikule, et see ei puutu asjasse, ära kõnele enam. Sellist asja ei ole mitte kunagi varem tehtud.“) Martin, aga see on minu õigus selle kollase raamatu järgi. (Martin Helme: „Võib‑olla, aga sa ei saa seda istungit siis pidada.“)

V a h e a e g