Frederikseni kõrval on teisigi valikuid

Mitu Euroopa Liidu ametnikku ütlesid The Wall Street Journalile, et Poola ei toeta praeguse Taani peaministri Mette Frederikseni kandidatuuri NATO peasekretäri kohale. Frederikseni nimi on tulnud jutuks pärast seda, kui ta kohtus eelmisel nädalal Ühendriikide presidendi Joe Bideniga. Ometi on Frederiksen kinnitanud, et ta ei ole kohast huvitatud.

Juhul kui Frederiksen peaks siiski enda kandidatuuri esitama, võib Poola vastuseis põrmustada tema võimalused ametikohta saada. NATO peasekretär valitakse kõigi 31 liikmesriigi konsensuse põhjal. Kaks tõsisemat kandidaati on praegu Frederiksen ja Briti kaitseminister Ben Wallace. Peale nende on esile toodud ka peaminister Kaja Kallase, Hispaania peaministri Pedro Sáncheze ja Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni võimalikku kandidatuuri.

Juht võiks tulla alliansi idatiivast

The Wall Street Journaliga suhelnud Euroopa Liidu ametnikud tõid esile, et Poola pooldab uue juhi valimist alliansi idatiivast. Peale selle heidab Poola Taanile ette NATO sätestatud kaitsekulutuste kohustuse mittetäitmist. Üleüldse kulutab 2% SKP-st kaitsele vaid 12 liikmesriiki, millest neli (Poola, Leedu, Läti ja Eesti) kuuluvad alliansi idatiiba. Ametnikud on nimetanud sedagi, et Poola ei ole huvitatud järjekordsest Skandinaaviast pärit peasekretärist.

Nagu mitu muudki Venemaa läheduses asuvat riiki usub Poola, et allianss saadaks Moskvale tugeva sõnumi, kui ametisse nimetatav NATO peasekretär pärineks mõnest Nõukogude Liitu kuulunud riigist. Selles valguses on osa riike soovitanud Frederikseni sobivaks alternatiiviks Kaja Kallast.

Kallast eelistada on paljudel lääneriikidel keeruline. Nad usuvad, et alliansi juhtkonda Venemaa ukse ette tuua oleks liiga provokatiivne. Küll aga nõustub enamik liitlasriike, et uus juht võiks tulla riiki juhtivate naiste seast.