PPA logistikud olid täna pärastlõunal Setomaal Saatse piiripunkti juures tutvumas piirilõiguga, kuhu kavandatakse hooldustöid.

Kolmest logistikust kaks, 61- ja 57-aastased mehed, sõitsid piiripunkti juures ekslikult ATV-ga Venemaa territooriumile. Venemaa piirivalvurid pidasid mehed veidi enne kella kolme piiripunkti juures kinni.

Logistikud olid piiripunkti juures liikumiseks ekslikult valinud Eesti poolele jääva asfalttee asemel Venemaa poolel asuva patrulltee. PPA töötajad olid kinnipidamise ajal mõned meetrid Venemaa poolel.

Kinnipidamisel PPA töötajad vastupanu ei osutanud ning Venemaa piirivalvurid nende suhtes jõudu ei kasutanud.

„Tänane vahejuhtum oli inimlik eksitus. Teeme hetkel kõik endast oleneva, et meie töötajad võimalikult kiiresti Eestisse tagasi saada,“ ütles Lõuna prefekt Vallo Koppel.

PPA kutsus Venemaa piirivalve esindaja täna kell viis Saatse piiripunkti juurde piiriesindajate abide kohtumisele, kus fikseeriti piiriületus. Paraku ei õnnestunud kohtumisel kokku leppida PPA töötajate kohest Eestile üleandmist.

Kaks kinnipeetud PPA logistikut ei ole politseiametnikud vaid töölepingulised töötajad. Nad olid piiri hooldustöid ette valmistamas erariietes ning ilma erivahenditeta.

President Alar Karis sõnas, et korralikult märgistatud piir on tähtis, et ei eksiks kohalikud elanikud ega ka PPA töötajad ise. „Täna juhtunu on inimlik eksitus, mille lahendus on Eesti-poolne selgitus ja meie ametnike vabastamine. Loodan, et kaks piiri hooldustööde ajal Saatse piiripunkti juures üle piiri kaldunud PPA logistikut jõuavad kiiresti tagasi koju, oma perede ja kolleegide juurde,“ ütles Karis.

Siseminister Lauri Läänemets ütles oma sotsiaalmeedias, et piiriesindajad küll kohtusid omavahel loetud tunnid pärast töötajate kinnipidamist, kuid kohese üleandmisega Vene pool ei nõustunud. „Kinnitan, et PPA teeb endast kõik oleneva, et meie inimesed võimalikult kiiresti ja turvaliselt koju saada,“ kirjutas Läänemets.