Laupäeval teatas Venemaa asekaitseminister Nikolai Pankov, et kõik Ukrainas sõdivad Vene „vabatahtlikud formeeringud“ peavad kaitseministri korraldusel sõlmima hiljemalt 1. juuliks lepingud riigi kaitseministeeriumiga. Selle eesmärgiks olla suurendada armee efektiivsust.

Vastuseks teatas Prigožin, et Wagner ei kavatsegi seda teha. Keeldumise põhjenduseks tõi ta asjaolu, et Šoigu ei suudaks vägesid korralikult juhtida. Ent samas rõhutas ta ka, et Wagner allub täielikult Vene armee kõrgeimale juhile. „Meie sõdurid on hästi integreeritud,“ selgitas Prigožin.

Juuni alguses süüdistas Prigožin Vene armeed teede mineerimises ja tema palgasõdurite tulistamises. Wagnerlased võtsid seejärel vangi brigaadikomandöri Roman Venevitini, kes tunnistas kaamera ees oma väidetavat süüd.

Venevitin vabastati hiljem ning Vene sõjablogijate vahendusel süüdistas ta wagnerlasi anarhia õhutamises. Ta rääkis, et Wagneri sõdurid varastavad rindel Vene sõduritelt relvi. Prigožin nimetas seda täiesti jaburaks.

Maikuu viimasel nädalal andis Prigožin enam kui tund aega kestnud intervjuu Vene blogijale Konstantin Dolgovile, milles ta kritiseeris teravalt kogu Vene eliiti, ent eelkõige Vene kaitseministeeriumi. „Põhiprobleem on [kaitseminister Sergei] Šoigus ja [vägede ülemjuhataja Valeri] Gerassimovis. Need on kaks inimest, kes kõike takistavad, hoolimata presidendi väitest, et laskemoon on olemas,“ selgitas ta.

​​Prigožin rääkis, et kui Venemaa kaitseministriks saaks Šoigu asetäitja Mihhail Mizintsev ja peastaabi ülemaks Ukrainas vägesid juhtiv Sergei Surovikin, oleks kõik hoopis teisiti. „Ma armastan oma kodumaad, ma kuulan [president Vladimir] Putinit, Šoigu seebiks, me jätkame võitlust,“ lubas Prigožin.

Mai lõpus esines Wagneri juht ühtlasi üleskutsega kuulutada Venemaal välja üldmobilisatsioon.

Jaga
Kommentaarid