Esinejate toitlustuses ei muutu sisuliselt midagi – lauljad ja tantsijad söövad lihtsalt uut tüüpi nõudest, mida nad ei viska prügikasti, vaid annavad sealsamas söögialal toidujagajatele üle. Kauplejatelt ostes lisandub toidu ja joogi hinnale toidunõu kohta 2-eurone pant. Pandiraha saab tagasi väljakul asuvast lähimast Panditopsi tagastustelgist, mille juurde juhatavad selgelt äratuntavad suunaviidad. „Kõikidele inimestele on abiks meie vabatahtlikud ja samuti rohesaadikud, kelle peamiseks tööks ongi osalejate ja peokülaliste abistamine nõude tagastamisel,“ ütles Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse juht Margus Toomla.

„Tulenevalt toitlustajate nõude tellimuse kogusest saame tagastustelke vajadusel juurde lisada, et tagada võimalikult sujuv nõude äraandmine,“ ütles Eesti Pandipakendi tegevjuht Kaupo Karba. Telkidest viiakse nõud pesukeskusesse, kus neid nõuetekohaselt kõrgetel temperatuuridel pestakse ja kuivatatakse. Samuti viiakse läbi pidevalt puhtusekontrolli hindamaks nõude olukorda. „Laulu- ja tantsupeol on kasutusel ainult Euroopa Liidus toodetud nõud, mille toiduohutuses saame kindlad olla,“ lisas Karba.

Toomla selgitas, et tänu Panditopsi teenusele jääb tarvitamata ca 500 000 ühekordset nõud ja söögiriista ning tekib ligi 3,5 tonni vähem plastjäätmeid. „Kõik korduskasutusnõud lähevad käiku ka järgmistel suurüritustel,“ lisas ta.

XIII noorte laulu- ja tantsupeo nõustaja ja keskkonnapsühholoog Grete Arro ütles, et Panditopsi süsteem tänavusel noortepeol saab kindlasti erinevaid reaktsioone ja see on ootuspärane. „Uuendused võivad meis tekitada pahameelt, kui me ei mõista kohe, miks see uuendus tehti või kuidas see on kasulik. Samuti, kui pole selge, kas süsteem üldse toimib ja kas see tekitab meile ebamugavusi ja segadust.“

Arro hinnangul tuleb inimene uuendustega kaasa, kui näeb selles enda jaoks väärtust ja usub, et see tõesti midagi paremaks teeb. Mõistagi ka siis, kui uuendus on tehtud võimalikult lihtsaks. Arro sõnul on keskkonnahoid on noortele üldiselt südamelähedane teema ning seetõttu on sellesuvine laulu- ja tantsupidu hea koht, kus pandinõude süsteemi harjutada.