Pärast kohtumist levitati sotsiaalmeedias klippi, kus Graham paistab nimetavat venelaste tapmist heaks viisiks, kuidas USA abiraha kasutada. Kokkulõigatud klipp läks levima Ukraina presidendi enda kantselei kaudu, kes pidi tehtut hiljem siluma.

Kantselei käest kogu kohtumise salvestuse saanud Reuters teatab, et tsitaat on siiski saadud erinevate lõikude kokkulõikamise teel. Graham ütleb kokkulõigatud klipis sõnad „venelased surevad“ ja järgmiseks: „See on parim asi, millele me raha kulutame.“ Tegelikus vestluses ei olnud need fraasid aga omavahel seotud ning Grahami lausele „Venelased surevad“ järgnes hoopis Zelenskõi selgitus: „Jah, aga nemad tulid meie territooriumile, meie nende territooriumil ei võitle.“ Rahast selles vestluse osas juttu ei tehtud, küll aga tõmmati paralleele USA ja Ukraina iseseisvussõdade vahel.

Klipp sai aga ajendiks Vene föderaalse uurimiskomitee juhi Aleksandr Bastrõkini korraldusele alustada Grahami „russofoobsete kommentaaride“ suhtes kriminaaluurimist. Esmaspäeval teatas Vene siseministeerium, et senaator onagaotsitav.

Graham ütles, et rahakulutamise kommentaariga pidas ta silmas lihtsalt seda, et Ukraina vabaduse kaitsmiseks suunatud toetus läheb õigesse kohta. „Vene propagandamasin töötab usinalt, nagu tavaliselt,“ ütles senaator.

Vene julgeolekunõukogu aseesimees Dmitri Medvedev nimetas Grahamit „vanaks lollpeaks“. Propagandakanali RT juht Margarita Simonjan ütles, et Vene valitsusel on Grahami aadress ning andis mõista, et senaator tuleks mõrvata.

Jaga
Kommentaarid