„Minu viimane telefonikõne [Venemaa presidendi Vladimir Putiniga] oli mõni aeg tagasi,“ ütles Scholz reedel ajalehele Kölner Stadt-Anzeiger antud intervjuus. „Aga ma kavatsen Putiniga uuesti rääkida siis, kui selleks saabub õige aeg,“ lisas kantsler.

Viimane teadaolev telefonikõne kahe riigijuhi vahel toimus möödunud aasta detsembris, kui Putin ja Scholz leppisid kokku, et hoiavad ka edaspidi ühendust.

Scholz nõudis toona Venemaa agressioonile lõppu, sealhulgas Vene vägede väljaviimist Ukrainast, samas kui Putin ütles, et Saksamaa otsus Kiievile relvi tarnida on äärmiselt ohtlik.

Täna hommikul avaldatud intervjuus ütles Scholz, et usub endiselt läbirääkimistesse vajadusse.

„Ei tundu, et see sõda leiaks lahenduse lahinguväljal,“ ütles Scholz, rõhutades, et Vene vägede väljaviimine on igal juhul õiglase rahu eelduseks. Samuti rõhutas Scholz, et Putin peab mõistma, et sõda ei saa lõppeda konflikti külmutamisega.

Veebruaris toimunud Müncheni julgeolekukonverentsil ütles Prantsusmaa president Emmanuel Macron, et praegu ei ole aeg Putiniga dialoogi pidamiseks. „Meie vastas on Venemaa, kes on valinud sõja,“ ütles Prantsuse riigipea.

„Venemaa on otsustanud sõda intensiivistada ning pannud toime sõjakuritegusid ja hävitanud tsiviiltaristut,“ põhjendas varem Venemaa presidendiga kõnelemisesse uskunud Macron oma seisukoha muutumist.

Jaga
Kommentaarid