Prantsusmaa parlament võttis ühehäälselt vastu mittesiduva resolutsiooni, mille eesmärk on julgustada Euroopa Liitu lisama Wagnerit oma terroriorganisatsioonide nimekirja, vahendab Guardian.

„Kus iganes nad töötavad, levitavad Wagneri liikmed ebastabiilsust ja vägivalda,“ ütles Prantsusmaa parlamendi liige Benjamin Haddad eile. „Nad tapavad ja piinavad. Nad tegelevad veresaunade ja rüüstamistega. Nad hirmutavad ja manipuleerivad pea täieliku karistamatusega.“

Haddadi sõnul ei ole wagnerlased lihtsalt palgasõdurid, keda tõukab tagant rahaahnus, vaid nad järgivad laiemat strateegiat Malist Ukrainani, milleks on president Vladimir Putini režiimi demokraatiate suhtes agressiivse poliitika toetamine.

Terroriorganisatsiooniks kuulutamine tähendab seda, et Euroopa Liidu liikmed võivad Wagneri ja selle liikmete varasid külmutada ning Euroopa ettevõtetel ja kodanikel on keelatud Wagneriga asju ajada.

Briti ajaleht The Times kirjutas eile, et pärast kaks kuud juriidilise aluse loomist võib Suurbritannia samuti Wagneri terroriorganisatsioonide nimekirja kanda.

The Times teatas valitsuse allikale viidates, et musta nimekirja kandmine toimub peagi, nädalate jooksul.

See muudaks kriminaalkuriteoks Wagnerisse kuulumise, selle kohtumistel käimise, sellele toetuse avaldamise või selle logo avaliku kandmise, teatas The Times. Wagnerile kehtestataks finantssanktsioonid ja sellel oleksid tagajärjed Wagneri võimele koguda raha, kui raha liiguks läbi Suurbritannia finantsinstitutsioonide.