Yousef Mehrad ja Sadrollah Fazeli-Zare pidasid kümneid sotsiaalmeediakontosid, mis olid pühendatud ateismile ja pühaduseteotamisele, teatas Iraani kohtusüsteemi uudisteagentuur Mizan, vahendab BBC News.

Mizani teatel poodi Mehrad ja Fazeli-Zare Araki vanglas riigi keskosas üles täna hommikul.

Mehed vahistati 2020. aastal ja neile esitati süüdistused Telegrami kanali pidamisest, mida nimetati „Ebausu ja religiooni kriitikaks“, teatas Iraani Inimõiguste Aktivistide Uudisteagentuur (HRANA). Esimesed kaks kuud hoiti neid üksikvangistuses ega antud neile võimalust advokaadiga rääkida.

2021. aastal mõistis Araki kriminaalkohus Mehradi ja Fazeli-Zare süüdi pühaduseteotuses ja määras neile surmanuhtluse, teatas HRANA. Lisaks sellele määrati neile kuueaastased vanglakaristused rahvusliku julgeoleku vastaste organisatsioonide juhtimise eest.

Ülemkohus lükkas apellatsioonid tagasi ja jättis surmanuhtlused jõusse, teatas Mizan, lisades, et mõlemad mehed tunnistasid oma kuriteod üles.

„Yousefi ja Sadrollahi hukkamine „prohveti solvamise“ eest ei ole mitte ainult keskaegse režiimi julm tegu, vaid ka tõsine rünnak väljendusvabaduse vastu,“ ütles Norras baseeruva organisatsiooni Iraani Inimõigused direktor Mahmood Amiry-Moghaddam.